Магазин

Милијардер и сувласник бренда "Ермес" жели да усвоји свог баштована да му остави богатство

Швајцарски милијардер Никола Пеш започео је процес усвајања свог 51-годишњег баштована, коме планира да остави акције луксузне париске модне куће "Ермес" и остатак свог богатства. Разлог иза ове одлуке није само поверење у баштована, већ и сујета.
Милијардер и сувласник бренда "Ермес" жели да усвоји свог баштована да му остави богатство© Wikimedia Commons/Wpcpey

Компанија је добила име по презимену њеног оснивача Тијерија Ермеса, који ју је покренуо као фабрику за производњу каишева и седла за јахање, а њена тржишна вредност данас износи невероватних 220 милијарди долара.

Међу сувласницима је и 80-годишњи Николас Пуш, који припада петој генерацији Тијеријевих потомака (милијардера), а његово лично богатство се процењује на око 10 милијарди долара.

Сада је одлучио да направи један веома неконвенционални потез: своје велико богатство жели да остави свом баштовану, који је пореклом из Марока. Годинама је био Пешова "десна рука" и у међувремену је одгајао двоје деце у браку са Шпањолком. Пеш њих сматра сопственом породицом, преноси "Гардијан".

За разлику од свог баштована, Пеш се никада није женио, нема биолошке потомке, а највећа страст су му коњи и пси. Свог баштована, у чијем друштву проводи дане, сматра својим најближим пријатељем и јединим човеком који је достојан његовог наследства.

Осим блиског односа који има са баштованом, Николасов мотив за остављање богатства је и освета.

Кад је глобална група "ЛВМХ" 2014. године за деонице понудила много више од процењене тржишне вредности и стекла значајан део у бившој породичној фирми "Ермес", настао је раздор међу онима који су понуду прихватили и оних који су желели да компанија остане породична.

Николас је тада поднео оставку на своје управљачко место у компанији, али је задржао свој удео деоница, чија је вредност након преузимања од стране компаније "ЛВМХ" знатно порасла. Након свега, Николас се наводно осећао превареним и изопштеним. 

Премда би без било каквих правних тешкоћа баштовану могао да остависве што поседује, (оно што није укључено у његову приватну фондацију "Изократ"), Николас Пеш се одлучио на усвајање како би му и тај део своје имовине могао оставити након смрти. Фондација сматра да раскидање првобитног уговора о наследству нема никакву основу и да се противе одлуци, али додају да су спремни за тражење компромиса и нових договора са Пешом.

Француски модни бренд "Ермес" је прошле године прославио 185 година постојања. Деценијама је познат по луксузним производима, као што су одећа, парфеми, кожна галантерија, намештај, а најпознатији су по својим ексклузивним Биркин торбама.

image