Магазин

Хипохондри највише брину о здрављу, али живе краће, каже студија

Свако води рачуна о свом здрављу, али људе који пате од хипохондрије (здравствене анксиозности) то често доводе у екстрем: они су преокупирани својим здраственим стањем, толико да им постаје извор великог свакодневног стреса и анксиозности. Сада, нова студија је открила да овај поремећај може да доведе до озбиљне (парадоксалне) последице, а то је краћи животни век од просека.
Хипохондри највише брину о здрављу, али живе краће, каже студија© Pexels/Gustavo Fring

Можда звучи иронично да људи који највише брину о здравственим проблемима, (иако у већини случајева не постоји проблем) у просеку живе краће од осталих, али ово потврђују резултати опсежне студије која је спроведена у Шведској.

Шта је хипохондрија

Хипохондрија се може дефинисати као ментални поремећај, а у медицинским круговима је прецизније називају здравствена анксиозност, која се дефинише као уверење појединца да има озбиљно обољење, а ово веровање је толико интензивно да ће постепено да постане опседнут овим мислима и страхом.

Хипохондрија се испољава на различите начине, од великог менталног оптерећења, до честих посета доктору или чак потпуно избегавање лекара (да потецнијално тешко обољење не може да буде дијагностиковано). Здравствена анксиозност се чешће појављује код људи који су имали члана породице са озбиљном болешћу. 

Резултати студије

Студија је показала да управо ова прекомерна брига може да буде узрок за разој здравствених проблема који могу утицати на дужину живота. Шведски стручњаци су током две деценије пратили преко 40.000 људи, од којих је око хиљаду имало здравствену анксиозност. Примећено је да су људи који пате од овог поремећаја живели око пет година краће него остатак испитаних.

Стручњаци су закључили да људи са хипохондријом у већини случајева заиста болују од нечега, јер је примећен повећан ризик од природне, као и од неприродне смрти. 

Што се природних узрока смрти, они који пате од здравствене анксиозности имали су повећану смртност од кадриоваскуларних и респираторних болести. Занимљиво је да није забележен већи број обољевања од рака, што је истраживачима било инстересантно, јер је међу људима са овим поремећајем страх од канцера посебно велики.

Постоји неколико објашњења за повећани ризик од природних узрока смрти - алкохол, пушење и коришћење наркотика су чешћи код анксиозних људи и оних са психијатријским поремећајима и претпоставља се да су ови пороци значајно утицали на дужину живота испитаника.

Главни узрок неприродних смрти било је самоубиство - чак четири пута чешће него код остале популације. Објашњење може бити утицај здраствене аксиозности на ментално здравље, јер је ово стање повезано са психијатријским поремећајима као што су депресија, који повећавају ризик од самоубиства.

У обзир може да се узме и чињеница да се хипохондри често осећају стигматизовано, одбачено и као да се њихове бриге не схватају озбиљно, што само још више угрожава њихово ментално стање.

Такође, пошто многе озбиљне и фаталне болести имају генетску компоненту, могуће је и да ту леже неки узроци за вишу смртност, јер је животни век испитаника био скраћен је због њихових гена. Ипак, шведски научници кажу да, упркос свему, доктори треба да буду на опрезу и обрате пажњу на потенцијалне скривене стварне здравствене проблеме пацијената. Требало би да их саслушају са великом пажњом, јер људи са здравственом анксиозношћу могу заиста да буду болесни, а одбацивање њихових страхова може да буде веома штетно.

image