Магазин

Како да поново заспимо након буђења у току ноћи: Као прво - не гледајте на сат

Фрустрирајуће је када се пробудимо у току ноћи и не можемо да поново заспимо. Окрећемо се по кревету, па онда почну да се "мотају" бриге по глави, обавезе које треба да обавимо у наредном периоду. Ипак, колико год је ситуација напорна, постоје методе које помажу да се вратимо у дубоки сан. Техника дубоког дисања, као и избегавање гледања сата су се показале као веома делотворне.
Како да поново заспимо након буђења у току ноћи: Као прво - не гледајте на сат© freepik

Буђење усред ноћи доводи до тога да смо сутрадан, не само поспани, већ нервозни, раздражљиви и на ивици стрпљења да урадимо уобичајене послове. Овај поремећај спавања се приписује стресу, синдрому немирних ногу, лошој исхрани, пушењу, дремању током дана. Ипак, постоје методе који помажу телу и уму да се врате у сан.

Дубоко дисање смањује стрес и опушта

У ситуацијама када лежимо у сред ноћи, у потпуности будни, препоручљиво је да споро удахнемо бројећи до шест, па затим издахнемо. "Лагано дубоко удахните, удишући кроз нос и издишући кроз уста. На тај начин опуштамо тело и ум", каже је специјалиста за спавање др Рај Дасгупта, а пише Си-Ен-Ен.

Избегавање гледања у сат

Да бисмо избегли да се осећамо узнемирено, не би требало да гледамо у сат. Јер, ако видимо колико је сати, вероватно ћемо почети да рачунамо колико смо спавали, а колико тек треба. Онда мисли почну да се роје и нема шансе да заспимо:

"Обично на крају покушавамо да одредимо колико је времена остало за спавање и бринемо се да ли ћемо поново заспати у разумном временском периоду. То отежева процес враћања у сан", каже психијатар Бахну Кола.

Алкохол пре спавања утиче да се будумо током ноћи

Доктори су јасни - нема вина, ракије или пива пре спавања: "Када се алкохол метаболише, он формира ацеталдехид који делује стимулативно. Зато, ако попијемо коју чашу више, непосредно пре спавања, за отприлике четири сата алкохол се претвара у алдехид који може да пореметити сан и пробуди нас", објашњава Кола.

Припремити најдосаднију књугу коју имамо у кући

За добар сан, важно је и како "управљамо" са нашим бригама, жељама, стресом. Психолозу саветују да их записујемо пре спавања, као и да направимо мини план за наредни период. Ова тактика ће вероватно спречити да то радимо у 3 сата ујутру.

Уколико се догоди, да и поред овог што смо урадили не можемо и даље да заспимо, стручњаци предлажу да устанемо.

"Изађите из спаваће собе, узмите папир и оловку и брзо пишите бриге, мисли и идеје. Ако сте заиста узнемирени, пишите до изнемоглости", каже докторка Синтија Акрил.

Колико год неспавање било напорно, важно је да не користимо телефон, таблет или лаптоп током ноћи: "Листу брига и обавеза треба писати на папиру уз пригушено светло и не сме се користити телефон. Одлучимо ли да нешто читамо, треба да нађемо најдосаднију књигу коју имамо у кући, јер ћемо се тако брже успавати", истиче доктор Всеволод Полоцки.

Такође, ако већ 20 минута гледамо у плафон, доктори налажу да устанемо из кревета одемо у другу собу у којој је слабо светло и урадимо нешто умирујуће. Идеја је да избегнемо да будемо дуго будни у кревету, јер то може да изазове разне фрустрације, па и анксиозност.

image