Магазин

Мирисне свеће: Омиљене у сваком дому, али потенцијално штетне по здравље

Мирисне свеће чије се опојне ароме шире кроз кућу празницима дају посебну чар. Али, ванила, мешавина јабуке и цимета и многе друге ароматичне свеће могу изазвати и низ непријатних симптома.
Мирисне свеће: Омиљене у сваком дому, али потенцијално штетне по здравље© Canva / A Gree

Многи свој дом не могу ни да замисле без декоративних свећа са мирисом баршунасте ваниле или опуштајуће лаванде. Имајући у виду да је чуло мириса уско повезано са нашим расположењем и емоционалним стањем, оваква навика уопште не изненађује.

Међутим, стручњаци упозоравају да овакве свеће могу имати низ негативних последица по здравље, будући да током горења ослобађају низ испарљивих органских једињења. До овог закључка научници су дошли након низа опширних истраживања, чији су резултати објављени у Аналс оф Медисин енд Срџери.

Због чега мирисне свеће могу бити штетне

Према мишљењу научника, главни узрочник нежељених симптома јесу супстанце толуен и бензен, које су у великој мери заступљене у парафинским и воштаним свећама. Управо су ове материје одговорне за појаву вртоглавице, акутне главобоље и низа респираторних симптома попут кијања, зачепљења носа и слично. 

"Континуирано излагање високим концентрацијама толуена се повезује са бројним здравственим консеквенцама, укључујући и негативне последице на нервни и респираторни систем и мозак", упозорио је Арифул Хак, коаутор студије.

Наравно, ово откриће научника не значи да треба у потпуности да се одрекнемо мирисних свећа које нашем дому дају осећај топлине и ушушканости. Напротив, препорука је само да се приликом куповине посебна пажња обрати на њихов састав, и да се за дом или радни простор бирају свеће које су направљене од природних састојака и употпуњене природним аромама.

Ко би требало да избегава мирисне свеће

Имајући у виду овакве последице по опште здравље, мирисне свеће у свом дому не би требало да пале особе склоне алергијама, као и астматичари и пацијенти који болују од кардио-васкуларних обољења. Код ове категорије људи паљење свећа може изазвати нападе астме, па чак и хроничну опструктивну болест плућа.

Ароматичне свеће се не препоручују ни људима који болују од аутоимуних или малигних обољења, будући да се испаравањем толуена и бензен имуни систем може додатно нарушити. Осим тога, многи научници сматрају да бензен и формалдехид, који се такође може у траговима наћи у мирисним свећама, додатно повећавају ризик од развоја канцера.

image