Магазин

Ови напици побољшавају варење, треба их пити после оброка

Оштар бол у стомаку, мучнине, надутост су неки од проблема са којима се можемо суочити када систем за варење не функционише добро. За варење хране јако је битна хидратација, а топла вода, биљни чајеви а одређени сокови помажу бољем здрављу црева и олакшавају проблеме који настају после јела.
Ови напици побољшавају варење, треба их пити после оброка© Massimo Rinaldi/unsplash

Током празничног периода, чећше једемо и неретко претерујемо са храном. То нам "наплаћује" дигестивни тракт и сигнализира боловима у пределу стомака, надимањем, мучнинама. Ипак, одређена пића смирују стомак, побољшавају здравље црева и подстичу апсорпцију хранљивих материја.

Када храна или течност доспеју у тело, путује низ једњак до желуца где се разграђују ензимима за варење. Затим долазе у црева, па се хранљиве материје апсорбују у крвоток. Током овог процеса, бактерије у цревима играју важну улогу у функцији варења, а њихов поремећај, како је познато, повезан је с гојазношћу и упалним болестима црева.

Вода, одређена пића и влакна из хране су изразито важни у овом процесу, пише Хелтлајн. Зато, уколико осетимо стомачне нелагодности, није лоше да пробамо са одређеним напицима која покрећу варење.

Вода - осим што је важна за хидратацију организма, бројна истраживања указују да топла вода помаже цревним бактеријама да боље раде.

Биљни чајеви - ова корисна топла пића ће смирити стомак, али ће смањити упале и ублажити симптоме пробавних тегоба. Посебно су се добро показали чај од нане, чај од куркуме, ђумбира, коморача.

Смутији - напитак који ће не само окрепити организам, већ влакана, који се налазе у воћу и поврћу, помоћи ће да "отпад" из тела лакше прође кроз дигестивни систем. У обзир треба узети смутије са зеленим лиснатим поврћем, као што је спанаћ, блитва.

Комбуха - ово пиће се добија ферментацијом слатког чаја помоћу комбуха гљиве. Извор је многих природних пробиотика и помаже у апсорпцији хранљивих материја.

Кефир - "бело пиће" киселкастог укуса је такође пуно пробиотика и садржи различите хранљиве састојке које су посебно битне у очувању имунитета.

Ђумбир - користи се за ублажавање стомачних тегоба и лечење проблема као што су мучнина и лоше варење.

Шта је још добро за добар рад стомакa

Ако напитак није довољан, шетња и лагане вежбе помажу при варењу. Другим речима, гравитација је од користи да се храна лакше креће кроз пробавни систем, док лежање или одлазак на спавање након јела, успоравају варење. Такође, елиминисање цигарета и алкохола, узимање пробиотика, бављење активностима које смањују ниво стреса (дубоко дисање, јога) су фактори који утичу на бољи рад стомака.

Шта треба избегавати после оброка

Чајеви и топла вода помажу у бољем раду црева, али постоје пића која радо конзумирамо, а веома су штетна. На пример, гас у газираним пићима често повећава ниво желудачне киселине, изазивајући надутост и подригивање.

Такође, истраживања јасно показују да конзумирање великих количина алкохола могу да:

  • повећају упалу у цревима
  • оштете дигестивни тракт
  • негативно утичу на здравље црева
image