Магазин

Да ли газирана пића заиста помажу код мучнине

Једна од најпопуларнијих кућних метода за сузбијање мучнине је конзумирање слатког газираног пића. Овај "лек" се генерацијама уназад примењује и многи људи верују да је газирани сок њихов спас, када се осећају лоше након јела, поготово када дође до тровања храном. Да ли наука може потврдити да је овај трик заиста делотворан или је у питању само плацебо ефекат?
Да ли газирана пића заиста помажу код мучнине© Pexels/Lernestorod

Када добијемо стомачни грип, може доћи до повраћања или дијареје, а тада се равнотежа глукозе и есенцијалних минерала у нашем телу нарушава. Ови процеси могу довести до дехидрације, а вода није увек довољна да надокнади изгубљену глукозу и течности. Због тога, многи од нас користе "стари рецепт" сматраући да ће једно слатко газирано пиће да нам помогне када осећамо налет мучнине.

Зашто људи верују да су газирани сокови делотворни

Први разлог је хидратација. Ако симптоми стомачног грипа укључују повраћање и дијареју, сигурно ће доћи до дехидратације, тако да газирани сок (поред воде) може бити пиће које ће надокнадити количину течности у телу. Поред тога, некима сладак укус напитка може да прија више него неутрално пиће, као што је вода, јер одвлачи пажњу од мучнине и доводи до осећаја задовољства.

Други и најпопуларнији разлог је шећер у газираном соку, који стабилизује ниво шећера у крви (који се поремети током стомачног грипа). Недовољно глукозе у крви може да погорша стање, тако да слатко газирано пиће може бити добра "прва помоћ" која ће нас освежити. У зависности од пића, газирани сокови могу помоћи и код недостатка натријума.

На крају, једна анализа из журнала "Пабмед"(Pubmed) је показала да некима осећај пецкања који проузрокују балончићи у напитку може да прија, јер одвлачи пажњу од мучнине и наводно побољшава непријатан осећај у желуцу. Ипак, било је и учесника којима су се симптоми погоршали због балончића.

Једна студија је показала да је група деце боље реаговала на газиране сокове када су имали симптоме грипа, али су истраживачи претпоставили да су деца само више желела да пију сладак сок, него воду или цеђено воће.

Плацебо ефекат преовладава

Не постоје научни докази који могу потврдити да је конзумирање газираних пића добар лек против симптома стомачног вируса. У исто време, не постоје велике опасности: докле год верујемо да ће нам пријати и ако га конзумирамо у умереним количинама (на пример, само неколико гутљаја, како би нам се организам "умирио"), плацебо ефекат може појачати чак и најмање бенефите ових сокова.

Иако је ова метода лечења веома популарна, не постоје научни докази који наводе конкретне позитивне ефекте које газирана пића имају када се осећамо лоше. Лекари сматрају да је боље избегавати ову врсту напитка, јер, осим што могу повисити ниво шећења у крви више него што је потребно, не садрже састојке који ће побољшати наше здравствено стање. Уместо тога, бољи "брзи лек" могу бити напици као што су:

  • Пића са електролитима, која ће нам брзо повратити енергију и нивое изгубљених електролита након повраћања/дијареје, а пошто ова пића не садрже угљен-диоксид, који некада може подоршати мучнину, могу бити безбеднији избор са сличним ефектима
  • Чај од камилице, због умирујућег ефекта који има на мишиће и својства против упале
  • Кокосова вода садржи високе нивое минерала и витамина (содијума, калијума), тако да може бити здравији избор него класична пића са електролитима. Поред тога, кокосова вода има сладак укус и освежавајући укус, али када је без адитива 
  • Било која врста напитка од ђумбира може бити делотворна против мучнине, од сокова до чаја. Делује умирујуће на желудац, поспешује пробаву и може помоћи код менструалних тегоба (које такође укључују осећај мучнине и надутости, слично као код тровања храном).
image