Магазин

Пронађен пасош студента из Краљевине Србије стар 127 година: Путовао и у Царску Русију

Један колекционар пасоша је на Инстаграму објавио снимак у коме прелистава примерак српског пасоша, старог 127 година. Прелиставањем страница и уз помоћ анализе других корисника у коментарима, познато је да је овај студентски пасош, стар више од једног века, издат поводом његовог путовања у Русију, као и да је имао одређене компликације приликом повратка у домовину.
Пронађен пасош студента из Краљевине Србије стар 127 година: Путовао и у Царску Русију© Приватна архива

"Ово је примерак из 1897. године, документ је издат студенту. У овом периоду, пасоши су се испуњавали ручно, тако су се описивали и путници, није било фотографија," објашњава колекционар у видео клипу, док показује странице исписане мастилом и обележене званичним печатима.

"Заправо, пасоши који изгледају као књижице су у ово време тек почели да се користе, на пример, у Немачкој, а овде можете видети да су их користили и Срби."

На снимку се види да је путна исправа припадала студенту по имену Василије Марковић/ч, из Београда. На страници "Лични опис" је забележено да је Василије био "стредњег стаса, овалног лица, црне косе и смеђих очију", као и да су његови "уста, нос и особени знаци" били "правилни". Такође, на оутној исправи се види и да је путовао и у Царску Русију.

Према коментарима корисника који су успели да прочитају, на страницама пише следеће: "Дошавши из Петрограда, није имао средства да се својој отаџбини врати. Па му је издата бесплатна жељезничка карта од Беча до Београда. Печат јесте конзулата Србије у Бечу. Није карантин у питању." 

Неки пишу да, према печатима, претпостављају да је Василије провео одређено време у карантину након повратка у Србију. 

Није познато како је колекционар у Америци доспео до овог примерка, али интересантно је да је овај јединствен комад историје, који описује делић живота једног 22-годишњег српског студента пре више од једног века, доспео на други крај света и да је овековечен преко друштвених мрежа. 

"Како је пасош у овако добром стању? Мастило се уопште није померило", "Вероватно је тамо ишао да прослави Укрс", написали су други корисници у коментарима.

 

image