Магазин

Где се у Русији налазе најбајковитији дворци

Француска, Румунија, Белгија и Велика Британија важе за земље на најлепшим замковима на свету. Међутим, руски дворци им итекако могу "стати на црту". Где се у Русији налазе ови бисери архитектуре и шта се данас у њима налази?
Где се у Русији налазе најбајковитији дворци© Canva / jonathansautter

На европском континенту се налази велики број здања која су одолела зубу времена и која данас својом ванвременском лепотом маме уздахе посетилаца. Међутим, ни Русија не заостаје када су у питању замкови величанствене архитектуре и упечатљиве историје. Штавише, по мишљењу многих, она чак и предњачи.

Замак Гарибалдија

Замак Гарибалдија који се налази у Самарској области у Русији изгледа попут оних из научно-фантастичних филмова, а у његовој архитектури се могу пронаћи елементи различитих стилова и епоха. Највише пажње посвећено је детаљима у стилу романтизма, који је у време средњевековне Русије, када се замак и градио, био нарочито популаран.

Дворац "чувају" статуе грифона, а у склопу комплекса се налази и парк у мрачном, готском стилу, у коме има неколико видиковаца и скулптура. Данас се у замку Гарибалдија налази луксузни хотел са приватном ергелом коња, као и неколико тематских "ескејп-румова" односно просторија у којима туристи могу да се забаве тражећи излаз док их, примера ради, јури неки мистични становник дворца.

Црква Владимиске Богородице у Бикову

Један од најпознатијих двораца готског стила налази се у непосредној близини руске престонице, а иако нимало не подсећа на православне светиње које се могу видети широм Русије, ово је заправо црква. Њена историја датира још из 17. века, када је на територији данашње светиње саграђена прва, дрвена црква у келтском стилу. Касније је императорка Катарина Велика свом саветнику, Михаилу Измајлову, поклонила земљу на којој се црквица налазила, а он је у част своје супруге изградио данашњи дворац.

Са западне стране двоспратне цркве Владимирске Богородице налази се и велелепни парк, док се тик до ње налазе и два звоника из којих се током празничних богослужења могу чути најлепше православне мелодије. Овај дворац се сматра једним од најлепших творевина у руској архитектури, који сваке године посети велики број туриста.

Замак Шчербатових

Васиљевски замак који се налази на свега 60 километара од Москве саграђен је још 1881. године, а за постојање ове велелепне грађевине у викторијанском стилу можемо захвалити кнезу Александру Шчербатову. На изградњу овог дворца, кнез је био инспирисан путовањем кроз енглеске колоније, а да би додао и дашак Русије, на територију замка Шчербатов је довео и јелене.

Од краја 19. века па све до данас, дворац је преживео и неколико пљачки и вандалских напада, а без обзира на све недаће, сачувао је своју изворну лепоту. У њему се данас налази санатуријум за лица у позним годинама, па улазак туристима у његове просторије није дозвољен, али сви посетиоци могу прошетати парком и уживати у свежем ваздуху и погледу на непрегледне шуме које окружују замак.

Шато Еркен

Наше путовање у средњевековну Русију заокружујемо дворцем Шато Еркен који се налази у Републици Кабардино-Балкарија. Он је и најмлађи од свих, будући да је изграђен у периоду између 2008. и 2012. године. Улаз у замак је вешто сакривен, али када се дође до њега и попне на кулу, поглед на планину Елбрус вреди више од милион долара.

Овај замак у романском стилу је прави бисер савремене архитектуре, који се налази у срцу нетакнуте природе у такозваној кавкаској Тоскани, окружен језером и непрегледним виноградима. Данас се у дворцу Шато Еркен налази винарија која производи неколико сорти вина: Мерло, Шардоне, Семиљон.

image