Магазин

Да ли је коначно дошло време да раскитимо јелку и како то да урадимо правилно

Када је реч о празничној декорацији, људи се деле на два типа: оне који све склањају чим празници прођу и оне који воле да им јелка стоји све до пролећа. Када је прави тренутак да се јелка ипак раскити?
Да ли је коначно дошло време да раскитимо јелку и како то да урадимо правилно© Canva / AleksandarNakic

Кићење јелке са собом готово увек доноси и препирке - где ће јелка стајати, ко ће је китити и који ће се украси користити. Без обзира на то, већини људи је ово један од омиљених ритуала у предворју новогодишњих и божићних празника.

Међутим, још више несугласица изазива питање када је право време раскитити јелку, односно, до када би она требало да стоји. Као и увек, оно дели људе на два "табора" - оне који јелку раските чим прођу празници и оне који је држе све до пролећа.

Тумачења древних кинеских мудраца и фенг шуи

Према тумачењима древних кинеских мудраца и неком неписаном правилу, све новогодишње декорације, а самим тим и јелку, треба уклонити најкасније 12 дана после Божића. У случају православних верника, тај дан "пада" 18. јануара.

Осим тога, фенг шуи налаже да све што је "обавило" свој посао из куће треба што пре уклонити. Тако се дух прошлости у кући не задржава предуго и не ремети долазак будућности и пролећа које сви толико ишчекујемо. 

И у српској традицији постоје неколико неписаних правила. Неки сматрају да би јелка у кући требало да стоји до Богојављања, док су други мишљења да би дом требало да буде декорисан све до обележавања празника посвећеног Светом Сави.

Како правилно раскитити јелку и шта радити са украсима

Како бисте избегли "синдром новогодишње јелке", односно низ алергијских реакција које се јављају приликом декорисања простора, али и уклањања тих истих декорација након празника, најважније је да добро пребришете крпом од микрофибера све украсе.

Најбоље би било да јелку изнесете на терасу или у двориште, а сваки украс скинете и пребришете понаособ. Уколико имате вештачку јелку, добро би било и да њене гране исперете под млазом воде како бисте са ње скинули слој прашине који се недељама, а можда и месецима гомилао.

Украсе, гирланде и новогодишње лампице (након што их пребришете) посложите у засебне кесице (можете користити оне за замрзивач) и одложите у кутије до наредне године. Водите рачуна да оштећене украсе и лампице обавезно баците, како се наредне године не бисте на њих повредили, или изазвали пожар у стану.

image
VV inauguration
banner