Магазин

Јогуртом против непријатног задаха од белог лука

Један од најпопуларнијих састојака многих јела широм света је бели лук, међутим многи се устручавају од коришћења ове намирнице због јаког мириса, али и непријатног задаха који оставља након конзумирања. Ипак, научници су открили да јогурт, једна од намирница коју скоро свако има у фрижидеру, може помоћи код неутралисања белог лука.
Јогуртом против непријатног задаха од белог лука© Canva/Анђела Ћосо

Истраживање је показало да протеини и масти које се налазе у јогурту могу спречити испаравање свих хемијских једињења која су задужена за мирис белог лука. Открили су да комбинација воде, масти и протеина у јогурту може бити веома ефикасна, поготово ако је проценат протеина већи. Дакле, кашика грчког или густог јогурта може бити "освеживач" након што конзумирамо бели лук.

"Знамо да протеини могу да "заробе" укус, што се углавном посматра као негативно својство, али у овом случају може бити позитиван пример," објашњава др Шерил Баринџер са Универзитета Охајо за журнал "Молекјулс (Molecules)".

Истраживачи су ставили кришке сировог белог лука, дебљине око један милиметар, у стаклене бочице и додали око сто милилитара пуномасног јогурта у сваку од њих. Затим, помоћу специјалне машине су детектовали нивое сумпорних хемикалија које се испуштају у ваздух, које су одговорне за његов специфичан мирис.

Откривено је да је јогурт ублажио интензитет састојака за деведесет девет процената код сировог белог лука, па затим деведесет четири процента за печени бели лук.

Претходна истраживања су показала да чак и млеко са високим процентом масти може помоћи код ублажавања мириса, али је утврђено да је јогурт ипак ефикаснији. Научници додају да је најважније да конзумирамо јогурт одмах након белог лука, како би хемијска реакција деловала. На крају, утврдили су да пржени бели лук има мање интензиван мирис, као и да јабука или листови нане и целера могу помоћи код маскирања задаха.

image