Магазин

У овом популарном европском граду селфији нису баш добра идеја

Постављање селфијa на друштвеним мрежама су многима свакодневна забава - правимо их у музејима, кафићима, на популарним туристичким дестинацијама. Ипак, постоји један популарни европски град где су селфији оцењени као "чудна ствар" и није препоручљиво да их правимо, јер мештани сматрају да је приватност битнија од успомене.
У овом популарном европском граду селфији нису баш добра идеја© Florian Wehde/unsplash

Берлин, урбани немачки град, јединствен је по својој архитектури, култури, андерграунд музичкој и уметничкој сцени. Мами људе који желе да се боље упознају са историјом овог града, али и добрим проводом и клубовима који су познати широм света. Колико год био отворен и погресиван, у Берлину "окидање" селфија није баш добра идеја.

Разлози за овакав став леже у томе што Немци не мисле да су селфији корисни.

Наиме, становници Немачке "прилично ретко" откривају личне податке, говори истраживање које је спроведено на Универзитету Хохенхајм и веома мали број Немаца сматра да је "корисно" објављивати фотографије на друштвеним мрежама, попут селфија на Инстаграму:

Највећи број анкетираних који сматра то корисним, седам одсто, забележен је међу најмлађим испитаницима, показали су резултати истраживања.

"Немачка је једна од земаља где се опрезно приступа са приватношћу", каже Филип Мазур, коаутор истраживања, а преноси Би-Би-Си-Травел. 

Култура "без селфија" и клубови 

Многи становници Берлина верују да се њихова култура "без селфија" развила кроз чувену клупску сцену. Клубови настоје да одрже атмосферу тајности и подстичу посетице журки да уживају у тренутку, а снимање у многим клубовима једноставно није дозвољено. За многе, берлински клубови су места где су људи ослобођени свих стега и могу да се понашају онако како није увек друштвено прихватљиво. 

Поштују се споменици, концерти

У Берлину постоји много меморијалних места, као што је Споменик убијеним Јеврејима Европе и фотографисање се сматра крајње непримереним, па чак и забрањеним. 

Такође, што се тиче концерта и селфија ни ту нема изузетка. Када се одржавају музички фестивали, посетиоци истих неће своју пажњу усмерити на телефон и шта се догађа на сцени. Биће присутни и уживаће у музици, а не у опцијама које пружа телефон.

image
VV inauguration
banner