Магазин

Ушао у Гинисову књигу рекорда - 40 година живи са донорским срцем

Берт Јенсен (57), из Холандије, преживео је скоро 40 година са донорским срцем које је примио у болници Харефиелд у Укбриџеу, на северозападу Лондона, 1980-их, чиме се уписао у Гинисову књигу рекорда као пацијент који је најдуже преживео после трансплантације срца.
Ушао у Гинисову књигу рекорда - 40 година живи са донорским срцем© freepik/fabrikasimf

Отац двоје деце и пилот једрилице, рекао је да је била "част" што је достигао рекордну прекретницу, али и да је још увек захвалан на "невероватном поклону" који је добио од донора, преноси Би-Би-Си.

"Никад нисам могао да замислим да ћу доћи овако далеко", рекао је Јенсен додајући да је поставио мерило за друге који сада имају доказ да је могуће живети дуго са донорским срцем.

Новом рекордеру дијагностификована је кардиомиопатија, болест која утиче на способност срца да пумпа крв кроз тело, када је имао 17 година, а након што је развио симптоме сличне грипу.

У то време, процедуру није било могуће извести у Холандији, јер се срца нису још пресађивала. Господин Јенсен, који је имао 18 година када се оперисао, рекао је: "Све је ишло веома брзо. Само недељу дана након доласка у Харефиелд, два срца су постала доступна након велике саобраћајне несреће у Лондону. Имао сам подударност с једним од њих и срце је пресађено."

Његова операција је била 107. трансплантација те врсте у болници Харефиелд.

Прву је урадио Сир Магди Јакуби 1980. године, а центар је од тада обавио хиљаде трансплантација.

Доктор Фернандо Рисго Гил, консултант кардиолог и вођа службе за трансплантацију срца у болници Харефиелд, рекао је: "Фантастично је чути вести да један од наших најранијих пацијената, којем је трансплантација извршена у Харефиелду наставља да живи такав комплетан и срећан живот толико дуго након трансплантације."

image