Магазин

Улазимо у Годину Змаја: Водич и обичаји за лунарну, кинеску нову годину

Лунарна/кинеска нова 2024. година почиње 10. фебруара и трајаће до 28. јануара наредне године. Ове нова година је проглашена Годином Зеленог Дрвеног Змаја - змај је у кинеској традицији митско биће познато по својој моћи, мудрости и поштењу, док се дрво повезује са растом, развојем и успехом. То значи да ће 2024. година бити година нових почетака и великих достигнућа. Које традиције обележавају новогодишње славље у Кини?
Улазимо у Годину Змаја: Водич и обичаји за лунарну, кинеску нову годину© Freepik/chandlervid85

Пре свега, зашто је баш 2024. година проглашена годином Змаја?

Кинески хороскопски календар је веома сложен, али се најбоље може описати као циклус од 12 година, који представљају 12 различитих животиња следећим редоследом: Пацов, Во, Тигар, Зец, Змај, Змија, Коњ, Коза, Мајмун, Петао, Пас и Свиња.

Сада је на ред дошла година Змаја и зато ће бебе рођене ове године бити у кинеском хороскопском знаку Змаја, док ће деца рођена 2025. године бити у знаку Змије... Дакле, редослед се наставља све до краја тренутног циклуса, па онда креће нови испочетка.

Астролози сматрају да ће животна срећа за сваки кинески хороскопски знак у великој мери зависити од положаја Таи Суија. Таи Суи је колективни назив за звездана божанства за која се сматра да се ротирају паралелно и у супротном смеру од Јупитера.

Различити мајстори геомантије (dревна вештина прорицања будућности помоћу знакова исцртаних у земљи или песку) могу различито тумачити ове податке, али обично постоји консензус о томе шта година значи за сваку животињу кинеског зодијака на основу положаја звезда.

Интересантно је да је бајковити и мистични Змај једини знак кинеског хороскопа који није животиња. Претходне године Змаја су биле и 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.

Припреме

Прослава Лунарне нове године захтева пуно посла, јер свечаности често трају 15 дана (а понекад и дуже) и подразумевају различите задатке и активности.

Припреме почињу отприлике недељу дана пре доласка нове године. Славски колачи и пудинзи се праве 24. дана последњег лунарног месеца (3. фебруара 2024. године). Ова храна се бира зато што је слово/реч за колаче и пудинге је "гао" на мандаринском ("гоу" на кантонском), што звучи исто као реч "висок". Због тога се верује да ће конзумирање ових посластица довести до побољшања, раста и развоја у наредној години.

Црвена боја, петарде, ватромети

Један од најпрепознатљивијих елемената кинеске нове године је јарка црвена боја, која је саставни део свих украса. Зашто су баш ова ватрена боја и петарде симбол славља?

Према древној легенди, дивља подводна звер са оштрим зубима и роговима, пи имену Ниан, сваке нове године би измилела и напала оближње село. Једном приликом, док су сељани бежали да се сакрију од чудовишта, појавио се мистериозни старац и инсистирао је да остане у њеној близини, упркос упозорењима на предстојећу опасност и пропаст.

На изненађење сељана, старац и село су били потпуно неповређени, а он је тврдио да је уплашио Ниана тако што је окачио црвене транспаренте на врата, палио петарде и обукао црвену одећу.

Због тога су ношење ватрене боје, уз качење црвених застава и паљење петарди или ватромета, главни обичаји Лунарне нове године, који се и данас поштује и представља саставни део припрема за славље. Транспаренти, осим што терају напасти, такође призивају и срећу, јер су на њима исписани идиоми и фразе који представљају благослове и успех.

Обичаји: Крај старог, дочек новог

Према традицији, ако желимо да имамо срећу у новој години, морамо да обавимо велико чишћење у домовима, које би требало би да се изврши 28. дана последњег лунарног месеца, који је ове године пао на 7. фебруар.

Циљ је дом ослободимо од несреће која се накупила током прошле године, па затим се не чисти све до 12. фебруара, да се срећа која је дошла у међувремену не би "испрала".

Мање забаван део је то да неки обичаји налажу да у наведеном периоду не би требало прати или шишати косу, зато што на кинеском језику први слог у речи за косу је исти као у речи за просперитет - ако перемо или сечемо косу, можемо отерати потенцијално богатство.

Према обичајима, требало би да се избегава куповина обуће током целог првог лунарног месеца, јер мандраински израз за ципеле (хааи) звучи као губитак и уздисање на кантонском.

Велика гозба

Велика породична вечера се обично одржава дан пред дочек, то јест 9. фебруара ове године. Јеловник је пажљиво састављен од јела која су повезана са срећом и добитком. На столу се често може пронаћи риба (кинеска реч за њу звучи као "вишак"), пудинг (симболизује напредак) и храна која подсећа на златнике (попут кнедли).

У Кини, храна која се служи на овим класичним вечерама варира од севера до југа. На пример, северни Кинези више једу кнедле и резанце, док јужни Кинези чешће једу пиринач.

Први дан: Црвене коверте и породична окупљања

Перод славља је испуњен породичним гозбама и догађајима, за које је потребно много енергије и издржљивости за путовање и посећивање родбине. Размењују се поклони, различите посластице, а посебно је важна традиција давања црвене коверте.

Црвене коверте се дају неожењенима и младима као симбол среће и благослова. У њој се морају налазити нове, неизгужване новчанице и увек се морају давати и примати са обе руке. Оне се размењују и за многе друге празнике у току године, а данас се преко кинеских апликација могу слати и дигиталним путем.

Трећи дан: Одлазак у храм

Трећи дан Лунарне нове године (која пада 12. фебруара 2024.) назива се "ч'коу/чек хау" или црвена уста, јер се верује се да ће међу породицом највероватније доћи до свађе, тако да се углавном избегава дружење и уместо тога се посећују храмови.

Док су тамо, неки ће искористити прилику да однесу дарове како би спречили потенцијалну несрећу, а многима је Лунарна нова година време да се консултују са звездама, како би сазнали шта их чека у наредним месецима.

Сваке године одређени кинески хороскопски знакови негативно се сукобљавају са звездама, тако да се посете храмовима сматрају добрим начином за решавање тих сукоба и доношење мира у предстојећој години.

Дан седми: Рођендан народа

Седмог дана Лунарне нове године (16. фебруара 2024.) каже се да је кинеска богиња мајка Нува створила човечанство, те се овај дан зове ренри/јан јат (народни рођендан).

Различите заједнице у Азији на овај дан служити разноврсну рођенданску храну. На пример, у Малезији уживају у иеесангу, или "просперитетном бацању" сирове рибе и исецканог поврћа, док Кантонски становници једу слатке куглице од пиринча.

Дан 15: Фестивал лампиона

Врхунац читавог фестивала, Фестивал лампиона, одржава се 15. и последњег дана (24. фебруара 2024).

Назива се Јуен Шао Ђије на мандаринском кинеском и сматра се савршеним завршетком вишенедељних припрема и прослава. Фестивал лампиона слави први пун Месец у години, отуда и назив Лунарна нова година ("Јуен" значи почетак, "Шао" значи ноћ).

На овај дан људи пале лампионе који симболизују избацивање мрака и уношење светла наде у наредну годину. У древном кинеском друштву, то је био једини дан када је младим девојкама било дозвољено да изађу да се диве лампионима и упознају момке. Зато се овај дан назива и кинеским Даном заљубљених.

image
VV inauguration
banner