Магазин

"Колико километара, толико пара": Радницима у овој компанији бонус зависи од тога колико трче

Вест коју бисмо слободно могли да сместимо у рубрику "Веровали или не" долази из далеке нам Кине и провинције Гуандонг, која се налази на југу те земље. Тамо су се челници компаније на веома креативан начин досетили како да мотивишу своје запослене да буду физички активнији, а висину бонуса одређује број претрчаних километара на месечном нивоу.
"Колико километара, толико пара": Радницима у овој компанији бонус зависи од тога колико трче© Canva/ dotshock

У данашње време седентарни начин живота води вероватно и више од половине светске популације, а главни разлог за то јесте посао, који је махом везан за канцеларије. Мањак активности је са собом (очекивано) донео и многе негативне последице по физичко и ментално здравље, а бројне компаније широм света су се за стање својих запослених озбиљно забринуле.

Како би подстакла што више запослених да буду физички активни, једна кинеска компанија која се бави производњом папира је решила да висину бонуса услови бројем километара истрчаних на месечном нивоу.

Перформанс на послу је важан, али не важнији од здравља запослених

Након узалудних покушаја да запосленима усади љубав према рекреацији и три године "борбе" са њима, председник компаније и велики фитнес ентузијаста Лин Зијонг, одлучио је да ствар узме у своје руке. Тада је је дефинисао висину и начин обрачуна бонуса запосленима у својој компанији, а услов за то је био одређени број истрчаних километара у периоду од месец дана.

Запослени који истрче најмање 100 километара месечно добиће годишњи бонус од 130 процената висине годишње зараде, док ће они који претрче најмање 50 километара добити бонус у висини једне плате. Перформанс запослених мериће посебне смарт-наруквице које су повезане са мобилном апликацијом, а које мере број корака и показују да ли је у питању трчање или ход.

Они који не трче довољно или уопште, добиће смањену премију

Запосленима који на месечном нивоу буду истрчали мање од 40 километара годишњи бонуси ће бити смањени на 60 процената месечне зараде, док ће они посебно лењи, који истрче мање од 20 километара, добити премију у висини 30 процената једне плате.

Директор компаније се није ограничио само новчаним подстицајима, већ је одлучио да оне посебно вредне и физички активне запослене награди и новим паром патика за трчање. За овакав поклон они морају најмање шест месеци узастопно трчати барем 50 километара месечно. 

Иако су у почетку сви били веома скептични, Зијонг каже да је оваква бонус шема уродила плодом, а да су запослени веома ентузијастично прихватили овај иновативни систем мотивације. "Вежбамо и добијамо новац за то. Убили смо две муве једним ударцем", рекао је један запослени те компаније.

image