Магазин

Вијагра смањује ризик од развоја Алцхајмера, сугеришу стручњаци из области неурологије

Иако је у почетку лек Вијагра био коришћен за лечење кардио-васкуларних болести, врло брзо је уочено да се он веома добро показао и у борби са еректилном дисфункцијом. Сада су научници открили још једну предност - у питању је смањење ризика од развоја Алцхајмерове болести.
Вијагра смањује ризик од развоја Алцхајмера, сугеришу стручњаци из области неурологије© Canva / samael334

Данас веома распрострањен лек против еректилне дисфункције, Вијагра испрва уопште није био намењен лечењу тог проблема, већ побољшању рада кардио-васкуларног система. "Лекови за еректилну дисфункцију раде по принципу дилатације крвних судова, при чему се омогућава бољи проток крви. Нова студија сугерише да су ови лекови повезани и са смањењем ризика од развоја Алцхајмера", објавили су научници у саопштењу за јавност које је објављено на порталу Америчке академије за неурологију.

Вијагра смањује ризик од развоја Алцхајмера и деменције

Мушкарци који су користили Вијагру или њене паралеле (лекове истог хемијског састава, али других произвођача), доказано су имали мањи рикик од развоја неуродегенеративних проблема, показала је студија објављена у научном магазину Неуролоџи, чије је резултате пренео Њујорк Пост.

Резултати истраживања су показали да су мушкарци који су за време трајања експерименталне студије попили између 21 и 50 кутија лека чија је активна супстанца силденафил (као што је у Вијагри) имали чак 44 процента мању вероватноћу развоја деменције. Када је реч о Алцхајмеру, та бројка је нешто нижа и износи 18 посто.

Тек следе клиничка испитивања, али су научници на добром путу

Међутим, аутори студије наглашавају да су потребна додатна испитивања која би показала да ли је Вијагра утицала на смањење вероватноће, или су мушкарци који су узимали лек и без њега били у зони смањеног ризика.

"Не можемо са сигурношћу тврдити да су лекови одговорни за овакав ефекат, али нам је ово одлична одскочна даска за наредна истраживања", навела је водећа ауторка студије, доктор Рут Брауер у интервјуу британском Гардијану.

У неким наредним испитивањима, научници ће анализирати утицај лекова попут Вијагре како на мушкарце, тако и на жене, премда ни оне нису поштећене овог обољења. Међутим, важно је узети у обзир и године, начин живота, конзумирање дуванских и алкохолних производа и слично, појашњавају научници.

image