Магазин

Откривен садржај личне библиотеке Чарлса Дарвина

Каталог од 300 страница, у коме се наводи хиљаде књига, часописа, памфлета и чланака које је у својој библиотеци држао Чарлс Дарвин, састављен је и представљен јавности по први пут уочи 215. годишњице рођења чувеног природњака. Више од половине радова је на енглеском, а остатак на немачком, француском, италијанском, шпанском, холандском и данском. Kолекција показује да је био "еклектичан" и колико разноврсних тема га је интересовало.
Откривен садржај личне библиотеке Чарлса Дарвина© Wikimedia Commons/Public Domain

Склапање каталога је био скоро две деценије дуг, мукотрпан, детективски рад, али сада детаљи о огромној личној библиотеци Чарлса Дарвина први пут стижу до јавности у целини.

"Ово показује колико је Дарвин био лудо еклектичан. Постоји огромно море ствари које би могле бити исечци из америчких или немачких новина о паткама или скакавцима. То је био забавни део, не књиге, већ друге ствари... које су све заједно учиниле да настану теорије и публикације које сви познајемо", рекао је Џон ван Вај, историчар науке на Универзитету у Сингапуру који је предводио ову огромну акцију.

Претходни пописи Дарвинове библиотеке покривале су само око 15 одсто онога што је заправо било у њој, нагласио је Ван Вај. Нова листа показује да је чувени природњак имао књиге из бројних научних области и различитих тема, укључујући биологију, геологију, филозофију, психологију, религију, пољопривреду, уметност, историју и путовања.

Ван Вај, рекао је да колекција показује да Дарвин "није био изолована фигура која ради сам, већ стручњак свог времена који као базу има софистицирану науку и студије и знања хиљада људи".

Каталог је доступан на сајту "Дарвин онлајн" и садржи 7.400 наслова, са укупно 13.000 комада, укључујући разноврсне часописе, памфлете и рецензије. Пројекат обухвата виртуелну реконструкцију библиотеке, заједно са 9.300 бесплатних линкова који воде ка делима. Неке од књига датирају из Дарвинових школских дана, као што је "Историја Енглеске" Оливера Голдсмита из 1821. године, коју је добио као награду, а пронађен је и уџбеник о античкој географији директора његове школе.

Истраживачи су понекад користили документе са аукција да би утврдили шта се догодило са неким делима и материјалима. На пример, запис о продаји на аукцији открива да је Дарвин имао копију чланка из 1826. године орнитолога Џона Џејмса Одубона, "Приказ навика ћуроликог лешинара (Vultura aura), посебно у циљу ширења општег мишљења о његовом изузетном чулу мириса".

На аукцији 2019. године појавила се копија романа Елизабет Гаскел из 1880. под називом "Жене и ћерке", у којој је записано: "Ова књига је била омиљена Чарлсу Дарвину и последња је књига која му је читана наглас".

У Дарвиновој колекцији је пронађен и немачки часопис који садржи прву познату фотографију бактерија, а ту су и наслови као што су "Анатомија кокошке са четири ноге" и "Епилептични заморчићи".

Нико, кажу поштоваоци дела Чарлса Дарвина, није утицао на наше знање о свету природе више од њега. Његово најпознатије дело из 1859. године, "Постанак врста", поставило је теорију која објашњава како је живот на Земљи еволуирао. На њега се гледа као на књигу која је променила свет, која је била важна тада, а једнако је важна и данас.

image