Магазин

На који начин мајчинство утиче на каријеру жене

Са доласком детета на свет, живот жене и њени приоритети се знатно мењају . У складу са новом улогом, улогом мајке, каријера "пада" у други план. Међутим, након одређеног времена, повратак на посао представља прави изазов - могућности су лимитиране, а простор за даље напредовање на каријерној лествици готово да и не постоји, закључак је најновијег истраживања.
На који начин мајчинство утиче на каријеру жене© Canva / RossHelen

На женама, од како је света и века, лежи одговорност за продужавање људске врсте: оне носе будуће потомке у стомаку пуних 9 месеци, рађају их, одгајају и уче како да буду добри људи. Улога мајке је, као што и сама реч каже - улога, која има свој "рок трајања". Међутим, упоредо са њом, жена треба да ради и гради каријеру, што је посебно изазовно.

Мајчинство значајно утиче на запошљавање и напредовање

Недавно је магазин Економист објавио резултате научне студије  Универзитета Принстон и Лондонске школе економије и политичких наука о ефектима мајчинства на могућности у пословном свету и каријерни раст жена. Резултати су поражавајући и нимало оптимистични: мајчинство значајно утиче на запошљавање и напредовање жена на каријерној лествици.

Ово се, несумњиво, одражава и на ментално здравље жена, које постаје фрагилније услед смањених могућности за проналазак адекватне позиције, потпуне посвећености каријери и такозваног стакленог плафона, због кога је пут жена у професионалном погледу далеко тежи неко мушкараца.

Напуштање посла води у сиромаштво

Мајчинство је дивна улога у животу жене, али не треба занемарити чињеницу да због њега већина припадница нежнијег пола макар једном у животу напушта свој посао. Неке се након трудничког и породиљског одсуства на своје позиције враћају, док за неке жене простора у компанијама више нема, или има, али без могућности даљег раста.

Овакво стање у индустрији запошљавања неретко  са собом "повлачи" и ниже приходе жена у односу на мушкарце, што у појединим случајевима може водити и у сиромаштво. Са друге стране, мушкарци који на својим позицијама остају и након што добију принову, и даље несметано обављају своје послове и напредују у складу са достигнућима и посвећеношћу.

Жене су у мањини када су водеће позиције у питању

Научно истраживање које је обухватило 134 земље, показало је да се 80 процената диспаритета у погледу броја запослених жена и мушкараца објашњава управо мајчинством, због кога жене напуштају свој посао не би ли се посветиле породици. Због тога су оне практично изузете из разматрања за руководеће позиције како у мањим компанијама, тако и у светским корпорацијама.

Мањина која ипак и поред мајчинства, достигне руководеће позиције, се налази у окружењу које апсолутно није прилагођено њиховој стварности и у коме се очекује потпуна и безусловна преданост послу и одсуство баланса између живота и породице. Према подацима Светског економског форума, биће потребно још најмање 170 година да глобални економски јаз између полова у потпуности нестане, а до тада - на женама је и даље далеко већи притисак.

image