Магазин

Главобоља која буди из сна - бољка коју треба озбиљно схватити

Смештамо се у кревет након напорног дана и одједном заболи нас глава. Како се само тако догодио тај јаки бол у глави који недозвољава да заспимо? Окидач за њега може бити стрес, али и прекомерна тежина, као и мигрене.
Главобоља која буди из сна - бољка коју треба озбиљно схватити© @ jcomp/freepik

Одређене врсте главобоље могу бити изазване променом положаја тела, док се друге јављају када покушавамо да заспимо или чак усред ноћи. 

"Идиопатска интракранијална хипертензија је ретка врста главобоље за коју је познато да се погоршава ако се равно лежи и бољитак можемо осетити ако усправно седимо, каже др Синифунања Нваоби, неуролог, а пише Лив Стронг. 

Подстакнута је променама притиска унутар лобање које се дешавају када особа има превише церебралне кичмене течности. Поред главобоље, изазива зујање у ушима, промене вида и бол у врату или раменима. Чешће "погађа" жене у доби од 20 до 50 година и то посебно оне које имају проблема са прекомерном тежином.

Главобоље повезане са сном јављају увек у исто време

Овај ретки поремећај обележен је нападима главобоље који се дешавају само током спавања и увек отприлике у исто време: "Честе су у периодима између 1 и 4 сата после поноћи. Јаке су, али се бол смањује како се будимо", каже Џои Ги, неуролог. Обично су овим главобољама погођене особе старије од 50 година, а трају од 15 минута до чак 4 сата, те у потуности ремете сан и отежавају живот и рад током следећег дана.   

Такође, честа појава су и кластер главобоље које су веома јаке и интензивне. Чињеница је, да не настају само ако лежимо, али се могу јавити у року од сат времене након што заспимо: "Можда постоји одређена умешаност у производњу мелатонина која може покренути ове ноћне и цикличне обрасце", наглашава доктор Ги. 

Како спречити главобољe које настају кад лежимо

Стрес неретко изазива главобољу и она тада посебно може бити интензивна док се спремамо за спавање: "Док лекови могу олакшати симптоме, ако имате нелечену анксиозност или депресију, главобоље ће у одређеној мери трајати упркос лековима", каже др Нваоби. 

Поред главобоља и мигрене обично буде током ноћи, наглашавају доктори. Решавање овог здравственог проблема почиње откривањем основног узрока. Неопходно је да се прате симптоми, јер ћемо тако помоћи лекару да дијагностикује стање и да одређену терапију.

image