Магазин

Део главе који нас боли може да открије узрок главобоље

Главобоља је уобичајени здравствени проблем који већина људи искуси у неком тренутку. Одједном се јави пулсирајући бол, те можемо осетити непријатан притисак у пределу чела, са леве или десне стране, потиљка или између очију. Локализација бола може да упути на врсту главобоље, кажу стручњаци и појашњавају да ако осећамо пулисирање целе главе, вероватно "патимо" од тензионе главобоље.
Део главе који нас боли може да открије узрок главобоље© Karolina Grabowska/pexels

Досадне главобоље се најчешће манифестују нагло у сред дана и већина нас добро зна колико ове бољке могу да буду напорне. Бруфен или парацетамол нам помогну да елиминишемо бол, али као што је познато, он се често врати. Такође, глава нас боли некад са леве стране, некад између очију, некад нам "пулсира" потиљак.

Врсте главобоље и локација

У зависности од тога где осећамо бол обично се одређује коју врсту главобоље имамо:

  • Тензиона главобоља - бол на обе стране главе
  • Мигренска или хормонска главобоља - бол на једној страни главе
  • Кластер главобоља - бол у оку или оба ока
  • Дневна упорна главобоља - бол на обе стране главе
  • Хормонска главобоља - бол на једној страни главе
  • Синусна главобоља - бол у целом лицу, али и иза очију, јагодица, чела и носа
  • Главобоља од дехидрације - бол у целој глави или на једном месту као што су потиљак, предња или бочна страна, пише Хелт Кливленд Клиник.

Тензиона главобоља почиње на челу

Привремени стрес, анксиозност, умор, недостатак сна или бес обично изазивају тензионе главобоље. Могу да трају од 30 минута до неколико дана.

"Код ових главобоља, које су познате и као главобоља због стреса, обично ћете осећати благ до умерен бол са обе стране главе. Почиње на челу, слепоочницама или на потиљку и врату. Имате утисак да вам се чврст обруч стеже око главе", објашњава др Емад Естемалик.

Мигренску главобољу прате мучнине и бол у врату

Друга најчешћа врста главобоље, мигрене, узрокована је променама у хемијској активности мозга и активности крвних судова. Различити фактори могу изазвати мигрену, као што су временске промене, хормони и одређена храна. Мигрене погађају жене више од мушкараца и могу трајати од четири сата до три дана.

"Бол повезан са мигреном може бити умерен до јак, са пулсирањем на једној страни главе. Такође можете осетити мучнину, повраћање, бол у врату и осетљивост на светла, буку и звукове", каже Естемалик.

Кластер главобоља - интензивно пулсирање иза ока

Верује се да су узроковане хемијском реакцијом у мозгу, долазе са јаким болом који укључује интензивно пулсирање иза једног ока. Такође, прате је и сузе, спуштени капци и цурење из носа. Обично се јављају један до три пута дневно током "кластера периода", који може трајати две недеље до три месеца.

Дневне упорне главобоље почињу изненада

Њихов узрок је непознат, али могу бити последица основног инфламаторног процеса: "Ова врста главобоље почиње изненада са сталним благим до умереним болом који се осећа на обе стране главе. Ако постане озбиљно бол траје недељама или чак месецима", појашњава др Естемалик.

Хормонална главобоља честа за време менструалног циклуса

Познате и као менструалне мигрене, хормоналне главобоље обично почињу пре или током менструације и обично су узроковане променама нивоа естрогена.

"Пулсирајући бол се обично осећа на једној страни главе, а симптоми као што су вртоглавица, мучнина и замагљен вид могу да се погоршају са покретима, светлошћу, мирисима или звуковима", истиче др Естемалик.

Синусна главобоља се испољава болом у пределу лица

Ако имамо инфекцију синуса, прехладу или алергију, могуће је да ћемо имати синусну главобољу због накупљања слузи.

"Имамо осећај да нас боли цело лице, са тупим болом иза очију, јагодица, чела или моста носа. Можемо имати зачепљен нос, грозницу и густу, безбојну секрецију", каже др Естемалик.

Бол у глави због недовољног уноса течности

Дехидрација подстиче бол у глави и он варирата од благог до веома јаког. Може бити интензиван само на једном месту или по целој глави. Овај бол лечимо тако што ћемо пити воду или електролите у малим гутљајима.

Када треба посетити лекара

Уколико често имамо главобоље и оне ометају свакодневни живот, треба да се обратимо лекару. Постоје одређене ситуације у којима је од виталног значаја да одмах потражимо медицинску помоћ, посебно ако имамо:

  • изненадну главобољу која брзо постаје јака
  • грозницу која не пролази
  • укочен врат
  • потрес мозга
  • конфузија, слабост или нејасан говор.

"Иако већина главобоља није опасна, лекар може да помогне да одредите какву главобољу имате и да вам пружи смернице о промени начина живота, како да избегнете окидаче и који лекови могу да помогну", саветује др Естемалик.

image