Магазин

Да ли је Тесла био Србин или Хрват - 32 земље кажу једно, али не и Хрватска

Један од највећих научника и проналазача икада, Никола Тесла и после 81 године од смрти и даље изазива велике полемике широм света. Вечна расправа да ли је цењени Тесла Србин или Хрват, добила је нови обрт и постала је горућа тема странице "World of Statistics" на мрежи Икс, где су објављени занимљиви одговори, али и коментари.
Да ли је Тесла био Србин или Хрват - 32 земље кажу једно, али не и Хрватска© Wikimedia Commons/Public Domain

Без обзира колико је Никола Тесла заслужан за велика достигнућа и развој целокупног човечанства, изгледа да је многима битније да се зна чији је и које је националности. На профилу "World of Statistics" недавно је освануо пост који у фокус ставља националност овог великог научника и како европске земље класификују Теслу - да ли је био Србин, Хрват, Американац.

Готово све земље тврде да је Никола Тесла Србин, човек са двојним држављанством Србије и Америке, док Немачка, Швајцарска и Аустрија не наглашавају његову националост. Хрватска, пак, наводи да је Тесла хрватски и амерички проналазач, српског порекла.

Наравно, ставови и мишљења о овој теми су изложена у коментарима. Те имамо оне који су јасни и пишу да је био Србин. 

Tу су били корисници Икса, који сматрају да је ипак сувишно да се бавимо овом темом. 

Духовити одговори нису изостали, те је у "реалности он Кинез".

Ипак, један "твит" нам је посебно привукао пажњу, јер је утицао да се сви запитамо - какав би заиста свет био да није било Тесле. 

Велики Никола Тесла је рођен у Смиљану 10. јул 1856, а преминуо је у Њујорку, 7. јануара 1943. Школовао се и радио у многим европским градовима - од Граца, преко Марибора, Прага, Будимпеште, Париза, Стразбура и Њујорка. Заслужан за више од 700 патената из области електричних машина, преноса енергије, трансформатора. 

@rtbalkan Čiji je Nikola Tesla? 🇷🇸⚡️🇭🇷 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #nikolatesla #tesla♬ original sound - RT Balkan

image