Листерија се скрива у храни - опасна бактерија која може да буде смртоносна
Листерија је бактерија која изазива тешке инфекције код старијих особа, људи који имају слабији имунитет, као и код деце и трудница.
Може бити присутна у великом броју прехрамбених производа, који се чувају у фрижидеру због способности размножавања на ниским температурама. Има је у непастеризованом млеку, сиревима, сладоледу, сировом поврћу, месу и месним прерађевинама, сировој и димљеној риби.
Преноси се конзумирањем контаминире хране, директним контактом са животињама, интраутерино са мајке на дете, за време порођаја контактом са секретом гениталних органа мајке и преко мајчиног млека.
Ова бактерија је способна да се размножава на температурама испод 3 степена као и на температури око 40 степена. Прилично је отпорна на замрзавање, исушивање као и на високе температуре, пише Завод за јавно здравље Суботице.
Бактерија изазива болест - листериозу
На почетку болести јављају се само благи симптоми, повишена температура, грозница и бол у мишићима тако да болест потсећа на грип. Симптоми од стране гастроинтестиналног тракта, мучнина, повраћање, дијареа, могу бити једини симптоми болести, али чешће су увод у озбиљније симптоме. Обично су праћени температуром и општом слабошћу организма.
Лекару се треба обратити ако осетимо било какве симптоме тровања храном. Успешност лечења зависи од брзине дијагнозе и почетка лечења. У терапији су подједнако успешни пеницилин и ампицилин, а лекови се узимају од три до четири недеља након нестанка симптома.
Како да се заштитимо
Особе са ослабљеним имунитетом као и труднице треба да избегавају конзумирање непастеризованог млека и млечних производа, као и свих врста готове хране која се не загрева пре употребе. Било какви остаци хране који се чувају у фрижидеру пре поновне употребе треба добро загрејати. Сирово поврће и приземно воће треба обавезно добро опрати под млазом воде.