Магазин

Лекари забринути због новог тренда са вазелином који је покорио ТикТок

Протеклих дана постао је популаран нови ТикТок тренд у коме се вазелин ставља на саму ивицу очних капака. Овај трик поделила је једна инфлуенсерка која тврди да уз вазелин њене очи на хладном времену мање сузе, а након што је видео постао виралан, свој коментар су дали и лекари, који тврде да ово може бити опасно.
Лекари забринути због новог тренда са вазелином који је покорио ТикТок© Canva / Africa images, aleksandra-kirichenko

ТикТок је платформа која неоспориво диктира бројне трендове, како у свету моде, тако и у свету фитнеса, неге и лепоте. Међутим, нису сви трендови добри по наше здравље.

Крајем прошле године ову друштвену мрежу "запалио" је тренд у коме су лажни експерти препоручивали такозвани тренинг за косу, а сада се појавио још један, који такође није нимало безбедан.

Трик са вазелином за беспрекорну шминку по

Пре само неколико дана бјути инфлуенсерка Ајат Мишал је на свом налогу на друштвеној мрежи ТикТок поделила савет како сачувати шминку у хладним зимским данима, а њен видео је преко ноћи постао виралан. Како тврди млада ТикТокерка, тајна добре шминке зими лежи у вазелину.

"Стављањем вазелина у саме углове очију пре изласка из куће спречићете појаву суза због хладноће. Ово је најбоље што сам научила на ТикТоку", навела је Ајат.

У снимку који је погледало преко 18,5 милиона људи, инфлуенсерка штапићем за чишћење ушију вазелин наноси на места на којима се спајају горњи и доњи капак, објашњавајући да се тиме очи штите од исушивања хладним ваздухом које и проузрокује да оне сузе по изласку из куће.

Лекари забринути: "Ово може бити опасно"

Иако су бројни коментари испод видео-снимка који је инфлуенсерка поделила махом позитивни, експерти упозоравају да коришћење вазелина у ову сврху никако није препоручљиво, имајући у виду да је он један од нуспродуката, односно остатака након атмосферске дестилације нафте.

"Јако је важно избегавати контакт вазелина са очима, будући да он може изазвати озбиљне иритације, али и привремено замутити вид", упозорила је Џенифер Цаи.

Осим тога, вазелин може изазвати и зачепљење жлезда на воденој линији капака, стварање комедона, чмичака и различитих запаљенских процеса уколико се наноси у дебелом слоју и исувише близу оку. 

image