Магазин

Чувена свиња уметница Пигкасо, преминула у 8. години

"Талентована" јужноафричка свиња, названа Пигкасо, чије су слике на платну достизале цену и по неколико хиљада евра, преминула је у осмој години живота. За собом је оставила бројне уметничке радове, који су обишли свет као део њених самосталних изложби, а које су такође куповале неке од највећих звезда света. По дизајну њене слике, чувена компанија за израду сатова, "Своч" направила је сат који је истог дана био расподрат.
Чувена свиња уметница Пигкасо, преминула у 8. години© Youtube Sreenshot/Caters Video

Власница свиње Џоан Лефсон је на Инстаграму објавила тужну вест, уз неколико фотографија на којима се види Пигкасо која слика поред океана, на својој фарми, која ужива у излагању својих радова... 

Пигкасо је преминула од хроничног реуматоидног артритиса. Пре њене смрти, од болести су јој обе задње ноге постале хроме, због калцификације доњег дела кичме.

"Од кланице до најуспешнијег животињског уметника у историји, твој живот је заиста био невероватан. Твој живот је унео промене у свет. Ниси само променила уметнички свет, већ си инспирисала милионе људи да домаће животиње посматрају као бића која имају свест, која су вредна наше емпатије и саосећања," пише у објави.

Лефсон је спасила свињу од клања и усвојила је на својој фарми у Јужној Африци пре неколико година. Једног дана је случајно заборавила своје четке и боје у штали, а касније је открила да је њен нови љубимац био заинтересован за њих. Убрзо је схватила да је свиња имала потребу да ствара, те би јој Лефсон одабрала боје, дала платно и пустила је да се изражава. 

У 2016. години је Пигкасо постала светски позната, њене слике су се продавале за десетине хиљаде долара и неки од њених муштерија су били познати светски глумци. Компанија "Своч" је једном приликом према њеном дизајну направила сат, који је истог дана био расподрат.

За њено стваралаштво је зарадила више од милион долара, а сваки рад је поптисивала њушком и свака слика се продавала уз сертификат о аутентичности.

Лефсон је одлучила да прикупљен новац од њене уметности донира различитим хуманитарним организацијама, како би наставила да испуњава своју мисију и бори се за права животиња. 

image