Србија и Балкан

Додик: БиХ је већ мртва, а уништили су је они који су нас силом и саставили

Председник Српске Милорад Додик је изјавио да је очигледно да су Немци дошапнули политичким представницима Бошњака да једино тако могу да им заврше унитаристички босански пројекат, и да су дали инструкције како и шта да раде
Додик: БиХ је већ мртва, а уништили су је они који су нас силом и саставили© R.Z./ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска поштује сваку жртву и тугује због сваког изгубљеног живота, сваког човека без обзира на националност, боју коже и његова опредељења, али да не може и да неће пристати на манипулације и да неће затварати очи на обмане и лажи које долазе од оних који су и сами доживели такву бол и изгубили некога.

"Прича о Сребреници и обраћање у УН Мунире Субашић, али и Емира Суљагића за којег сви знамо ко је и шта је, као и тврдње удружења жртава да Република Српска радикализује ситуацију имају за циљ да се створи атмосфера да је Српска та која жели сукобе и да се инсталирају трупе. То су потврдили и у свом писму", рекао је Додик, одговарајући на питање Срне да прокоментарише обраћање Субашићеве и Суљагића у УН.

Председник Српске је нагласио да је очигледно да су Немци дошапнули политичким представницима Бошњака да једино тако могу да им заврше унитаристички босански пројекат, и да су дали инструкције како и шта да раде.

"Срамно је и тужно на који начин су искоришћене жртве у Сребреници. На крају од резолуције неће бити ништа, јер не постоји већинска подршка, жртве ће бити понижене, а односи Срба и Бошњака трајно нарушени", указао је Додик.

Он је рекао да ће Запад постићи шта је хтео – да се скрене пажња са лицемерне политике коју воде према другим деловима света где се воде сукоби и где су страдали муслимани.

"Али, последице те њихове политике највише ће осетити БиХ која неће преживети. БиХ је већ мртва, а убили су је они који су нас силом саставили, стално роварећи и изазивајући неспоразуме спречавајући нас да сами доносимо одлуке и креирамо решења која би била добра за сва три народа, а не само једну страну", истакао је председник Српске.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на седници Савета безбедности УН изнеће истину и чињенице које не желе да чују само они који руше дејтонску БиХ, поручио је Додик.

"Срби су вековима били на страни истине и правде, патриотизма и антифашизма, а већ деценијама покушавају да нам ставе етикету злочина. То никада нећемо дозволити", подвукао је.

Он је истакао да се Република Српска увек борила за потпуну и доследну примену и поштовање Дејтонског споразума и Устава.

"Ништа друго нисмо тражили, нити тражимо осим онога на шта имамо право. Све време се залажемо за слово, а не дух Дејтона, док други све раде да униште споразум који је донео мир на ове просторе и остваре свој ратни сан о унитарној, муслиманској БиХ у којој би два конститутивна народа, Срби и Хрвати, били мајоризовани", рекао је Додик.

Он је рекао да су сваки договор домаћих политичара уништили странци, предвођени Кристијаном Шмитом и Мајкл Марфијем, јер њима, како је нагласио, не одговора дијалог и решења која доносе легитимно изабрани политички представници три конститутивна народа, као ни било какав напредак БиХ који би био на добробит свих њених становника.

image