Русија

Русија: БиХ се приближила оружаном сукобу због чињенице да Запад крши Дејтон

Шибицу у руци држи амбасадор БиХ при сталној мисији УН Златко Лагумџија који је, без потребног одобрења унутар земље, одлучио да промовише изузетно штетан и провокативан нацрт резолуције ГС УН о догађајима у Сребреници 1995, истиче заменик сталног представника РФ у УН Дмитриј Пољански
Русија: БиХ се приближила оружаном сукобу због чињенице да Запад крши ДејтонGetty © Andrew Burton

Русија ће на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација својим западним колегама предочити крајње објективно гледиште на ситуацију у Босни и Херцеговини, казао је заменик сталног представника Руске Федерације у УН Дмитриј Пољански.

Босна и Херцеговина се данас приближила оружаном сукобу због чињенице да Запад крши Дејтонски споразум и жели да поткопа позицију босанских Срба, оценио је Пољански на Телеграму.

"Шибицу у руци држи амбасадор БиХ при сталној мисији УН Златко Лагумџија који је, без потребног одобрења унутар земље, одлучио да промовише изузетно штетан и провокативан нацрт резолуције Генералне скупштине УН о догађајима у Сребреници 1995. године", каже је Пољански.

Поврх тога, наставио је, земљом у суштини влада нелегитимни "високи представник" Немац Кристијан Шмит кога су поставили западњаци.

"Данас нам предстоји занимљив и тежак састанак. Одговорили смо на писмо српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић у ком је описан хаос који се дешава у тој земљи. Она ће се такође обратити путем видео-линка", најавио је Пољански.

Сједињене Америчке Државе су упутиле захтев Савету безбедности УН да се на данашњој седници обрати и Кристијан Шмит.

Руска мисија при СБ УН затражила је да, уколико Кристијан Шмит жели да се обрати, то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника.

Седница Савет безбедности Уједињених нација ће почети у 16 часова по локалном времену.

image