Магазин

Није само за децу: И одраслима су потребне приче за лаку ноћ

Када желимо да успавамо дете, ослањамо се на читање бајки и причање умирујућих прича, које не само да га опуштају, већ могу да помогну његовом когнитивном развоју. Откривено је да исти принцип може да функционише и у свету одраслих - ако желите миран сан и одморан мозак, потребно је да се ослоните на маштање и да замишљате приче које вас усрећују пред спавање (а не да преиспитујете животне изборе, размишљате о послу, проблемима...).
Није само за децу: И одраслима су потребне приче за лаку ноћ© Freepik/freepik

Можете прескочити плишане животиње и комплет пиџаме, али стручњаци препоручују да топла купка, умирујуће активности и позитивне приче могу да помогну да се одрасли осећају безбедно и опуштено пред спавање.

Није у питању читање књига или гледање забавних серија, већ ослањање на сопствене мисли и креативност. Многи пред спавање размишљају о послу, плановима, породици, обавезама и другим "темама за одрасле", али управо ово представља брзи пут до несанице и умора.

Предуслов за миран и квалитетан сан је одсуство стреса, тако да стручњаци саветују да се сконцентришете на мисли које неће бити извор бриге, већ позитивних осећања. У ваше приче за лаку ноћ вероватно неће бити укључени суперхероји и једнорози, као код детета, али стручњак за спавање Нил Стенли је за "Кат" рекао да имате потпуну слободу над својим сањарењем. 

"То може бити било шта из вашег интересовања, али без претераног значаја, тако да можете да се посветите томе, а да се у исто време не сукобљавате са стварним светом и не враћате својим бригама. На пример, ја често летим, па некада замишљам да имам свој приватни авион, како бих распоредио намештај у њему... Онда, ако сте неко ко воли да иде на музичке фестивале, ко би били идеални извођачи за вас?" обајшњава Нил.

Ако волите да кувате, замислите да испробавате нове рецепте, ако волите да тренирате, замислите да своје омиљене вежбе радите у природи... Дакле, иако контекст није важан, неопходно је да прича проузрокује искључиво позитивна осећања.

Наука подржава утицај прича за лаку ноћ

Његов савет има смисла, јер лако је поверовати да ће леп сценарио да нас усрећи, па самим тим и успава. Међутим, ове тврдње су подржане науком. 

Недавно је тим аустралијских психолога замолио волонтере да опишу о чему размишљају пре него што заспу, а открили су да они који имају проблема са спавањем углавном у себи планирају и решавају проблеме из стварног живота када легну у кревет. С друге стране, они који брзо заспу имају на уму пријатне, маштовите призоре.

Осим што ови налази представљају занимљиво откриће, аутори су закључили да људи који могу да направе разлику између добрих и лоших мисли пред спавање могу да поправе квалитет сна. За ово можете применити технику "конгитивног преусмеравања" - то јест, када себе ухватите да почињете да анлизирате животне проблеме када спустите главу на јастук, потребно је да свесно преусмерите мисли на теме које вас усрећују.

Научници додају да ако активно покушавате да размишљате као "добар спавач", можда ћете се заправо претворити у њега. А како "добри спавачи" размишљају? Тако што се поново "претворе" у дете и себи допусте да маштају о лепим стварима (чак и када делују исувише нереално). 

 

image