Магазин

Епл Вижн Про "наочаре" коришћене први пут током операције

Британски тим хирурга ослањао се на "наочаре" допуњене реалности Епл Вижн Про по први пут током извођења операције кичме. Захват је прошао одлично, а лекари сматрају како овакви геџети умањују вероватноћу грешке или пропуста.
Епл Вижн Про "наочаре" коришћене први пут током операције© Youtube / GOLAHURA

Британски хирурзи су спровели прву на свету операцију на којој је главна сестра асистирала уз помоћ Епл Вижн Про "наочара". Иако можда након најављивања Илона Маска да ће роботи вршити операције на мозгу ова вест не звучи нимало "бомбастично" нити посебно, у стварности она заиста јесте вредна пажње. Понајвише јер је ово први пут у историји да су се хирурзи одважили да у операционој сали искористе геџет овог типа, који допуњује реалност, преноси Дејли Мејл.

Уз Епл Вижн Про "наочаре" лекари пратили све виталне показатеље

Епл Вижн Про "наочаре" коришћене су током операције кичме у која је обављена ових дана у приватној клиници Кромвел у Лондону. Сестра која је асистирала главном хирургу, се на уређај допуњене реалности ослањала током припреме пацијента за захват, као и за време саме операције, пратећи све виталне показатеље без скидања погледа са пацијента.

Након успешно обављене операције, и главни хирург Сајед Афтаб, и главна сестра Суви Веро, остали су врло задовољни начином на који Епл Вижн Про доприноси самом захвату. "Оваква технологија елиминише људске грешке, као и било каква нагађања за време процедуре", навели су они, и додали да им је геџет дао осећај сигурности током оперисања.

Технологије су попут супермоћи

Како је софтвер који је инсталиран на Епл ВИжн Про био од велике помоћи током целог трајања операције, главни хирург сматра да би овакве технологије у будућности заиста могле да буду применљиве и у другим областима медицине. "Сестра са којом никада до сад нисам радио се захваљујући геџету претворила у некога ко има 10 година искуства", навео је Афтаб.

Оно што је занимљиво је да сестри која је асистирала хирургу ово није прво искуство овог типа. На претходним операцијама она је већ имала прилике да испроба Мајкрософтове HoloLens 2 "наочаре". Међутим, Еплов геџет од 3.500 долара по њеном мишљењу пруже више могућности и операцију подиже на потпуно нови ниво.

image
VV inauguration
banner