Магазин

"Машина времена": Ове 3 навике се и дан данас негују у Русији, а потичу још из времена СССР

Неке навике је једноставно немогуће искоренити, ма колико друштво напредовало, а времена се мењала. Та "културна заоставштина" остаје и преноси се са колена на колено, креирајући контраст који је другим народима просто незамислив. Три специфичне навике се у Русији и дан данас негују а настале су још у време Совјетског Савеза.
"Машина времена": Ове 3 навике се и дан данас негују у Русији, а потичу још из времена СССР© Canva / Photos.com

У доба Совјетског Савеза код становништва тадашње државе формирао се врло специфичан стил живљења, који се преносио са генерације на генерацију без изузетака. Већина тих навика се у данашњи стил живота апсолутно не уклапа, али су понеке и поред великог напретка и "убрзања" животног стила ипак успеле да опстану, подсећајући нове нараштаје на (релативно) давна времена. Шта то Руси и дан данас раде што су радили још у доба СССР?

Чишћење тепиха снегом

Опседнутост теписима је у Совјетском Савезу била енормних размера - они не само да су прекривали подове у стану, већ су коришћени и као декорација на зиду. Самим тим, на њима се скупљало и доста прашине, па су с времена на време морали добро да се истресу и очисте. Најбољи ефекат постизао се зими, када би тло прекрио дебели слој снега.

Како би се становништву ова рутинска кућна обавеза олакшала, власти су у двориштима постављале чак и посебне челичне конструкције које по изгледу подсећају на голове за фудбал. На њих би се, након што се добро истрљају снегом, качили теписи, који би се потом посебном справом која подсећа на рекет дословно изударали, како би се сва прашина и снег истресли.

Овакве конструкције су у појединим двориштима и данас присутне и и даље служе својој сврси. Руском становништву није необично када виде да неко овако чисти тепихе, али се туристи сваки пут запрепасте када виде суграђане који из све снаге "туку" обешене тепихе.

Чување кухињских сетова у посебним креденцима

Совјетски народ био је опчињен кристалним и порцеланским кухињским сетовима, који су се увек чували за долазак гостију или нека будућа времена. Оваква пракса на Балкану, можда и није необична, али другим народима итекако јесте.

Кухињски сервиси ручно осликани, са златним ободима и у најразличитијим облицима били су попут статусног симбола - што више таквих сетова једна породица има, то је она имућнија. Зато су се они увек држали "под кључем" у посебним креденцима који су били на неком видном месту.

Ова навика се код руског народа задржала и данас, па се у многим домовима и поред најсавременијег намештаја и технологија може видети и рустични креденац са кухињским сетовима који сећају на прошла времена. Многи од њих ту посебну прилику за коју су купљени ни данас нису дочекали, али нема везе, важно је да су ту. Дочекаће.

Суботњик - јер физички рад ослобађа

Житељи СССР су веровали да је организовање бесплатних радних акција одраз праве социјалистичке државе. Оне су се најчешће спроводиле у суботу, када је већини људи био нерадан дан, како би се они у што већем броју одазвали акцији, па су тако и добиле име суботњик.

Суботњици су се организовали и у оквиру предузећа, али и на нивоу стамбених зграда, при чему би се увек планирале активности које су за општу добробит. Некада је то уређивање радног простора или хола зграде, некада сађење дрвећа и цвећа испред улаза, а некада чак и сакупљања смећа, опалог лишћа и грана.

Совјетски Савез не постоји већ пуне 32 године (у децембру ће бити 33), али се дух ове манифестације задржао и данас. Наравно, он одавно нема везе са социјалистичком идеологијом, али и даље показује да се у јединству и слози може много тога постићи, а свет учинити лепшим местом за становање уз само мало труда и воље.

image
VV inauguration
banner