Магазин

Јутјуб захтева од креатора видеа да открију када користе АИ

Правила су намењена спречавању корисника да буду преварени и поверују да је синтетички створен видео стваран, будући да нови алати генеративне вештачке интелигенције отежавају разликовање између онога што је стварно и онога што је лажно.
Јутјуб захтева од креатора видеа да открију када користе АИGetty © Ethan Miller

Јутјуб сада захтева од креатора да открију гледаоцима када је реалистични садржај направљен помоћу вештачке интелигенције, објавила је компанија у понедељак. Платформа уводи нови алат у  "Криејтор студио"  који ће захтевати од креатора да открију када је садржај који би гледаоци могли да помисле да је права особа, место или догађај направљен са измењеним или синтетичким медијима, укључујући генеративну вештачку интелигенцију, прноси Тех кранч.

На пример, креатори ће морати да открију да су дигитално изменили садржај да би "заменили лице једне особе лицем другог човека или синтетички генерисали нечији глас који се чује у видео снимку".

Они ће такође морати да открију да су користили АИ за промену снимка стварних догађаја или места.

Јутјуб наводи да се нова правила не односе на садржаје које су очигледно измаштани или анимирани, као што је на пример особа која јаше једнорога у виртуелном свету.

Стручњаци упозоравају да вештачка интелигенција и такозвани "дипфејкс", односно лажни видео снимци модификовани уз помоћ АИ, представљају значајан ризик током предстојећих америчких председничких избора у новембру 2024.

Корисници ће моћи да виде ознаке на свим форматима Јутјуба у наредним недељама, почевши од Јутјуб мобилне апликације, а ускоро и на десктопу рачунарима као и на ТВ уређајима.

image