Магазин

Људи у градовима постепено губе способност да варе биљке, кажу научници

Навике у исхрани савремених људи, посебно оних који живе у урбаним окружењима, мењају процес варења одређених хранљивих материја. Научници упозоравају да западњачка, индустријска исхрана нема довољно влакана, а чини се да управо ово из темеља мења начин на који наша црева варе биљну материју.
Људи у градовима постепено губе способност да варе биљке, кажу научници© Freepik/prostooleh

Упркос томе што су воће и поврће кључан део људске исхране, научници још увек покушавају да разумеју како наша тела разлажу најраспрострањеније органско једињење на планети - целулозу.

Нова студија међународног тима стручњака открила је претходно непознате микробе који се крију у цревима и способни су да разлажу целулозу.

Деценијама се претпостављало да људи не могу да разграђују целулозу, као што су за то способне краве, коњи, овце и други сисари, али је 2003. године откривена бактерија која вари ова влакна у људским цревима, преноси "Сајенс алерт". На основу ње, научници су тражили сличне микробе према анализама фекалних узорака људи из различитих делова света и историјских периода.

Откривено је да наша црева поседују неколико врста микроба који се хране целулозом, а који до сада нису пронађени. Сва три микроба припадају роду ruminococcus и поседују гене повезане за разлагањем целулозе.

У узорцима ловаца-сакупљача, руралне популације и древних људи (који су живели пре 1.000 и 2.000 година) ова три микроба налазе се у изобиљу, али код становника модерних, индустријализованих друштава, количина ових микроба је значајно мања.

"Ови налази имплицирају пад броја ових врста у људским цревима, највероватније узрокованог преласку на западњачке животне навике и исхрану", наводе аутори студије, предвођене микробиологом Саром Мораис за Универзитета "Бен Гурион" у Израелу.

Научници кажу да је могуће да, уколико су микроби реда ruminococcus лишени биљних влакана, њихов број у цревима ће опадати. Научници страхују да смањење броја ових врста доприноси слабијем метаболичком здрављу модерних, убраних људи.

Истраживање такође показује да суплементи целулозе, попут биљних влакана, могу довести до вишеструких и разноврсних здравствених користи, укључујући промене у цревним микробима, али ово поље у целини је "прилично неистражено". Ова студија је важан корак напред, јер открива раније непознате цревне бактерије које историјски могу бити важни играчи у здрављу људских црева, али исто тако наводе важност укључивања влакана у свакодневну исхрану.

image