Магазин

Ако желите да заштитите зубе, ове намирнице треба да једете на другачији начин

Свако воли хрскаву јабуку, сладак клип кукуруза и укусне воћне смутије, али чак и ове здраве намирнице могу да имају лошу страну, а то је стрес који проузрокују на наше зубе. Стоматолози препоручују неколико начина за безбедно конзумирање хране, тако да се негативни ефекти на зубе и десни максимално умање.
Ако желите да заштитите зубе, ове намирнице треба да једете  на другачији начин© Pexels/Adonyi Gábor

Разна храна и пића могу да утичу на здравље и изглед наших зуба, као што је храна која садржи парадајз, шећер, кафу и бројне друге намирнице које остављају мрље. Међутим, осим пажљивог бирања врсте хране коју конзумирамо, стоматолози препоручују да обратимо пажњу на начин на који је једемо, јер тако можемо да умањимо негативне ефекте на наше зубе.

Стручњаци упозоравају да, иако постоје популарне методе конзумирања одређене хране, оне заправо могу да врше претерани притисак на ваше зубе, колико год да је та храна здрава, преноси "Хафингтон пост". Временом, то може ослабити зубну глеђ, оставити повреде на деснима и проузроковати многе друге проблеме.  

Срећом, само неколико малих измена у конзумирању следећих намирница је довољно да спречите будућу штету:

Цитруси 

Лимун, поморанџа, грејпфрут и други цитруси су кисели, тако да лако могу оштетити зубну глеђ. Да бисте смањили ове ефекте, најбоље је да жваћете и прогутате ову храну веома брзо, тако да воће нема времена да се задржи на вашим зубима. Да би се додатно неутралисала киселост, можете и да исперете уста водом. Када пијете цеђене сокове, препоручљиво је да користите сламку, да бисте ограничили директан контакт зуба са киселином.

Јабуке 

Када јабуку нагло загризете, може изазвати стрес за зубе, што ће потенцијално довести до оштећења глеђи или осетљивости зуба. Поред тога, кора може оштетити десни при брзом конзумирању. Резањем јабуке на кришке можете лакше гурнути воће директно на задње зубе, који су посебно дизајнирани да мељу, дробе и цепају храну. 

Клип кукуруза 

Када директно загризете у клип кукуруза, тада вршите значајан притисак на ваше предње зубе. Ово може довести до прелома, окрњења зуба или чак померања пломбе или круница. Уместо тога, одрежите зрна са клипа и конзумирајте их виљушком или уживајте у куваном кукурузу у другом облику, (кукурузна салата, супе...) 

Кисели краставци 

Слично као и цитруси, кисели краставци садрже киселину која може оштетити глеђ. Повремено конзумирање неколико киселих краставчића вероватно неће изазвати велика оштећења зуба, али ако сте велики љубитељ киселих краставаца, препоручљиво је да уживате у њима само када су мали део оброка, да вам зуби не би били исувише изложени киселини. 

Кокице 

Љуске кокица могу да вам се заглаве у деснима, а да то не приметите, па може доћи до упале и болова. Потрудите се да четкање и чишћење концем постане навика након конзумирања кокица. Док једете, такође пазите да не гризете комаде који су исувише тврди, јер то може изазвати ломљење зуба.

Орашасти плодови 

Ове намирнице имају чврсту спољашњост, која може представљати ризик за зубе, посебно ако их снажно загризете. Чак и ако не завршите са окрњеним зубом, можда ћете добити микро-пукотине, због којих жвакање у будућности може бити болно, а може доћи и до повећања осетљивости на топлу и хладну храну. 

Препоручљиво је да уживате у орашастим плодовима у мањим порцијама, као и да их жваћете полако и пажљиво. 

Сирово поврће 

Чврстоћа одређеног сировог поврћа, попут шаргарепе и броколија, може захтевати снажно и претерано жвакање да би се разградила, што може довести до микро-пукотина или малих бразда на зубима. Ако уситните или скувате комаде поврћа, можете да умањите стрес на зубе и уживате у овој здравој храни. 

Смутији  

Ови напици обично садрже велике количине природних шећера и киселина из воћа, а због њихове густе текстуре, сваки гутљај несвесно задржавате у устима, што може да подстиче настанак каријеса. Семенке или бобице такође могу да западну између зуба, што доводи до бола и евентуалног пропадања. Да бисте смањили директан контакт са зубима, најбоље је да пијете смутије са сламчицом и исперете уста водом када завршите.  

 

image