Магазин

Симптоми који упозоравају на срчани напад и болести срца

Уобичајено је мишљење да када неко има проблеме са срцем осећа тескобе и нелагодности у пределу груди. Ово јесте тачно, али стручњаци напомињу да срчане болести откривају и болови у стомаку, ногама, раменима, знојење, као и екстремни умор.
Симптоми који упозоравају на срчани напад и болести срца© freepik

Кардиоваскуларне болести, које обухватају болести срца се сматрају водећим узрок смрти широм света. Повезане су са начином живота, те кардиолози истичу да је битно адекватна и избалансирана исхрана, редовно вежбање и сан.
Када срце почне да "заказује", јавиће се одређени "кардио-аларми" који откривају да нешто није у реду.

Симптоми који би могли указивати на потенцијални проблем са срцем

Бол у грудима

То је класичан знак срчаног удара и захтева хитну медицинску помоћ.

"Ако се јавио бол у грудима и осећате се веома лоше, треба да позовете хитну помоћ што је пре могуће. Ако је у питању срчани удар, обично се описује као тежина, стезање или притисак у грудима. Људи често описују као да им 'слон седи на грудима'", каже Дејвид Њуби, кардиолог.

Мучнина

Мучнина не мора да значи да доживаљавамо срчани удар, али ако осећамо и бол, звона за узбуну би требало да зазвоне: "Интензиван бол у грудима чак и када само седите и не радите ништа, а такође вам је мука, индикују да је време да се позове хитну помоћ", саветује кардиолог.

Бол и пецкање у стомаку, лоше варење

Пробавне сметње или осећај "пецкања" у грудима или стомаку могу бити знак срчаног удара или сродног срчаног проблема. "Пошто срце, једњак и желудац се налазе једно поред другог, изазов, и за пацијенте и за лекаре је то пецкање или лоше варење. Ову врсту нелагоде и бола је тешко развојити да ли долази од срца или органа за варење, те је потребан преглед лекара", каже доктор, а пише Бритиш Харт Фоундејшан.

Знојење

Знојити се у теретани или зато што је заиста вруће дан је нормално. Али осећај врућине и влажности заједно са боловима у грудима је знак да треба да се позове хитну помоћ.

Бол у нози

Ако осетите грчеве у листовима док ходате, можда би требало да посетите лекара, јер то може бити периферна артеријска болест, саветују лекар. Овај бол се најчешћи јавља код пушача и људи који имају дијабетес.

Бол у руци

Можда се не повезује бол у руци са срцем, али то може бити знак срчаног удара. "Ако бол иде низ руку, посебно леву руку, или га осећате у врату, већа је вероватноћа да ће бити повезан са срцем него са нечим другим. Ако не престане, или ако знате да имате срчано обољење и употребили сте преписан лек и нема видљивог ефекта, требало би да тражите хитну медицинску помоћ", саветује лекар.

Бол у вилици или леђима, осећај гушења

Ови болови нису реткост код срчаног удара. "Уколико не престане, потребна вам је помоћ", наглашава доктор. Гушење такође може да буде један од симптома: "Људи имају тенденцију да тај осећај описују као осећај 'ограничавања' или 'гушења'".

Отечени глежњеви

Ово не треба занемарити, јер може указати на озбиљно стање: "Ако глежњеви постану заиста отечени, то може бити маркер срчане инсуфицијенције. Исто тако лако може настати и од таблета - на пример, лекови за крвни притисак могу довести до отечених чланака", појашњава доктор.

Екстремни умор

Осећај умора све време може бити симптом срчане инсуфицијенције, али и других стања. "Ако почнете да осећате екстремни умор, а начин живота се није променио, добра је идеја да разговарате са својим лекаром опште праксе".

Неправилан рад срца

Убрзани рад срца је обично бенигни и нема разлога за забринутост. Ипак, у одређеним ситуацијама се "пали црвени аларм": "Ако примећујете да вам срце ради веома брзо и 'прескаче', тада би требало да посетите свог лекара. Ако доживите при томе несвестицу, потребна је хитна помоћ", саветује стручњак.

image