Магазин

Који орашасти плодови и семенке су најбољи за срце и мозак, а који за смањење килограма

Бадеми, лешници, ораси, семенке не само што су укусни, већ су и одлични за здравље. Умерена конзумација се и у њиховим случајевима подразумева, али шта кажу стручњаци који орашасти плодови су добри да их једемо како бисмо ублажили менструалне тегобе или на пример, редуковали килограме?
Који орашасти плодови и семенке су најбољи за срце и мозак, а који за смањење килограма© @ 8photo/freepik

Орашасти плодови важе за калоричне (на пример, 100 грама бадема има чак 579 калорија), али нутритивно корисне намирнице. Њихова редовна конзумација уз избалансиране оброке има велике предности на здравље - утичу на смањење ризика од срчаних болести, дијабетеса.

Такође, неке врсте орашастих плодова су се показале кориснијим за одређене тегобе, стања или обољења.

Најбоље опције за здравље жена

Семенке бундеве садрже доста хранљивих састојака који посебно подржавају здравље жена, кажу стручњаци:

"Имају знатно већу количину магнезијума у поређењу са другим опцијама. Магнезијум је минерал који је посебно важан за превенцију остеопорозе код жена. Такође имају добру количину цинка који игра битну улогу у регулисању менструалног циклуса. Важан је и током трудноће због своје улоге у синтези ДНК, што је темељни физиолошки процес за развој фетуса", наглашава дијететичар Клер Рифкин.

Ораси и семенке сунцокрета за редукцију тежине

Семенке сунцокрета су одлична опција у регулацији тежине: "Имај мање калорија и масти од других семенки, што је добра замена за оне који покушавају да изгубе тежину. Пружају добар извор фосфора, који помаже у расту ћелија. Такође су добар извор гвожђа и влакана", каже Кортни Пелитера, дијететичар.

Не треба занемарити ни кикирики, као ни индијске орахе, јер обезбеђују организам влаканима, здравим мастима и протеина и самим тим дају дуготрајан осећај ситости.

Пистаћи и лешници за контролу шећера у крви

Пистаћи су богати влакнима и протеинима, који помажу у контроли шећера у крви. Имају мање калорија у односу на остале орашасте плодове, што може да утиче у контроли тежине. Такође, лешници садрже солидну количину витамина Б6, фосфора, калијума и цинка, који играју важну улогу у енергетском метаболизму, као и очувању имунитету и крвном притиску.

"Нека истраживања такође показују да олеинска киселина, која има у изобиљу у лешницима, може да утиче на смањење ризика од дијабетеса", појашњава Меган Хилберт, дијететичар, а пише Хаф пост.

Ораси за здравље мозга, бадеми одлични за срце

Ораси су богати антиинфламаторним мастима, смањују упале и погодно утичу на ментално здравље и и смањују ризик од когнитивног пада. Пошто су ораси богати антиоксидансима и антиинфламаторним мастима, они имају потенцијал да имају неуро-заштитну корист. Нутриционисти препоручују бадеме и орахе за здраво срце, али наглашавају да се води рачуна о количини коју уносимо. 

image