Магазин

Градоначелник Венеције каже да је храбар као Марко Поло због наплате уласка у град

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро упоредио је "храброст" своје одлуке да посетиоцима наплати улаз у град на један дан са храброшћу легендарног венецијанског истраживача Марка Пола. Венеција ће постати први град на свету који ц́е усвојити такву меру када дуго разматрана накнада од пет евра ступи на снагу касније овог месеца.
Градоначелник Венеције каже да је храбар као Марко Поло због наплате уласка у град© unsplash / Dan Novac

Бруњаро је рекао да циљ није био да се заради новац за касу Венеције, већ да се "одбрани" град у лагуни, који привлачи око 40.000 посетилаца дневно и учини се погоднијим за живот.

Карте се могу резервисати онлајн за период од 25. априла до 14. јула, када највише посетилаца долази у Венецију.

Венецијанске власти сматрају да је 2024. експериментална фаза иницијативе.

"Дужни смо да сачувамо велике историјске центре света", рекао је Бруњаро новинарима у Риму.

Он је истакао да током историје, нико није ризиковао да покуша тако нешто и да ниједан политичар не би урадио оно што ће он урадити.
"Ако успе, сви ће рећи да је банално, а ако не успе, изазваће критику и лош утисак", истакао је он.

Посетиоцима који се задрже у Венецији један дан биће обезбеђен QР код након што резервишу карту, која је потребна само за приступ историјском центру Венеције.
На различитим тачкама вршиће се провере и они који не буду имали код ризикују казну до 300 евра.

Становници, људи који раде у Венецији, студенти и деца млађа од 14 година су изузети из режима, као и туристи који бораве преко ноћи.

Критичари сматрају да је мера "неуставна" и ограничава слободу кретања и да би могла да одврати посетиоце да долазе у Венецију, преноси Гардијан.

image