Магазин

Мини мождани удар - симптоми који захтевају хитну медицинску интервенцију

Пре можданог удара, особе могу доживети "мини или упозоравајући удар". Клинички је то познато као пролазни исхемијски напад, али је ситуација веома озбиљна и тако јој треба приступити. Лекари напомињу да када се осете неки од симптома, као што су слабост руку или проблем са говором, неопходно је хитна медицинска помоћ.
Мини мождани удар - симптоми који захтевају хитну медицинску интервенцију© freepik

Чак једно од петоро људи код којих се сумњало на пролазни исхемијски напад, доживеће потпуни мождани удар у року од 90 дана, према Америчком удружењу за срце. "Симптоми су слични можданом удару и трају од неколико минута до неколико сати и нестају у року од 24 сата", рекао је др Лари Голдштајн.

Шта још указује на исхемијски напад

"Један од најчешћих знакова су потешкоће у равнотежи и слабост. Обично се ово може догодити на једној страни вашег тела", рекао је др Хардик Амин. Такође, појединци могу да доживе губитак вида на једно или оба ока или да виде двоструко, наглашавају стручњаци.

Може да се "исчита" на лицу, одаје га и слабост руку

Још један од симптома је "спуштање" лица или губитак контроле мишића на једној страни лица. Можда ће се осетити утрнулост, а може бити тешко да се осмехнемо или померимо делове уста. Слабост руку је још један могући знак упозорења на мини шлог:

"Подизање предмета и руку може изгледати као тешки задаци, посебно ако раније нисте имали проблема са овим стварима. Овај симптом се такође обично јавља на једној страни тела", појашњава др Голдштајн.

Проблеми са говором су аларми за узбуну: "Људи тада имају потешкоће у говору или проналажењу правих израза. Речи могу бити нејасне или збркане", каже др Хардик Амин, а пише Хаф Пост.

Мини или упозоравајући мождани удар је хитан случај и свако ко га доживи неопходно је да одмах да добије медицинску помоћ. Добра вест је да се "ризик од можданог удара може драматично смањити циљаним третманом", објаснио је Голдштајн.

image