Магазин

Шта се дешава у нашем организму ако недељу дана не уносимо шећер

Стручњаци непрестано упозоравају на штетне последице које шећер има по здравље. Срећом, није све изгубљено: уколико сте одлучили да се посветите себи и почнете да се храните здравије, већ након недељу дана приметићете значајне промене - и то само зато што не уносите шећер.
Шта се дешава у нашем организму ако недељу дана не уносимо шећер© Canva / a_namenko

Шећер се, као што знамо, не налази само у дезертима и слаткишима. Можемо га пронаћи и у кечапу, конзервисаном поврћу, житарицама, хелебу, па чак и месним деликатесима и готовим сланим оброцима. Са једне стране, шећер је извор енергије који нам помаже да лакше савладавамо стрес, док је са друге он окидач за разноразна обољења, мање или више опасна, нарочито уколико се уноси често и у великим количинама. Шта се одиграва у нашем организму уколико намирнице које садрже шћере избегавамо само недељу дана? Одговор на ово питање дали су научници, а закључци истраживања објавио је портал Проњуз.

Наша кожа ће нам рећи "хвала"

Једна од промена коју су истакли научници везана је за наш изглед. Наиме, структурне беланчевине и колаген су врло важни за квалитет наше коже, а у процесу гликације, када се са колагеном и еластином споји глукоза, у њима долази до великих промена. Те промене и јесу одговорне за старење.

"Смањењем уноса шећера можемо успорити хроничне инфламанторне процесе који су повезани са старењем", навели су научници.

Бићемо срећнији и енергичнији

Иако се на самом почетку може десити да будемо нешто раздражљивији, већ након недељу дана наш организам ће се скоро потпуно навићи на нови, здравији режим исхране који подразумева одсуство шећера. Осим тога, бићемо и мање троми, а количина енергије током дана биће стабилнија.

"Заправо је унос шећера окидач за депресију", навели су научници, повезујући то са упалним процесима које изазива суфицит шећера у организму.

Уочићемо и прве промене у телесној маси

Након само недељу дана исхране без шећера биће приметне и прве промене у телесној маси, односно, доћи ће до првог губитка нежељених килограма. При избалансираној исхрани и умереној физичкој активности, за само недељу дана може се "истопити" 1 килограм масти, што је сасвим задовољавајуће и свакако здравије од наглог губитка тежине.

"Реално је да су резултати видљиви након само недељу дана уколико се шећери потпуно избаце из исхране", уверавају стручњаци.

image