Магазин

Како дуги летови авионом утичу на наше тело

Далеки, прекоокенаски летови су велико мучење за организам - неугодан положај, немогућност кретања, недостатак сна узму данак. Дехидрација, бол у мишићима, мучнине и лоше варење могу се објаснити неприродним условима на дугим летовима. Лекари напомињу да већина нас не треба да брине, јер су ово уобичајене последице дугог седења и промене ваздушног притиска.
Како дуги летови авионом утичу на наше тело© @ DC Studio/freepik

Неудобност дугих летова праћено је сувим ваздухом који гребе грло, притиском који утиче на синусе. Ово су само неки од проблема са којима можемо да се сусретнемо током одласка на далеке дестинације. У најгорем случају, летење може постати смртоносно ако се формира крвни угрушак.

Ипак, стручњаци кажу да већина нас не би требало да брине. "Уопштено говорећи, летење је безбедно за све и проблеми се јављају само ако већ имате неко здравствено стање", каже Мајкл Ј. Мањак, лекар.

Добар део ваздуха који циркулише током лету увлачи се изван авиона на великим и сувим висинама - тако да је генерално далеко мање влажан од онога што смо навикли да дишемо на земљи. Ово окружење може проузроковати да се очи, нос и уста претерано суше.

"Доћи ће до исушивања слузокоже. Зато је битно да се хидрира тело", каже доктор и саветује да пијемо воду, јер ћемо се тако осећати пријатније и побољшаћемо циркулацију. Лекари напомиљу да нека респираторна стања попут астме могу да се погоршају хладним, сувим ваздухом, али већина људи не мора да брине о симптомима.

На дугим летовима су могући проблеми са носем, ушима, грлом

Ваздушни притисак веома утиче на синусе и то доводи до болова у носу и ушима. "Ово важи за оне који имају неко обољење синуса. Код особа које иначе немају проблема, могу да имају утисак да ће 'уши да има пукну'", каже др Лалех Гхарахбагхиан.

Честе су упале мишића

Уколико немамо прилику да се крећемо, већ проводимо време у истом положају, то може да изазове продужено ангажовање мишића, што доводи до болова. "Није необично да људи осећају укоченост у леђима, врату или чак бутинама док издржавају исти положај током дужег временског периода. Устајање да ходате горе-доле поред пролаза када је безбедно или чак прилагођавате своје тело и радите на пример, подизања пете док седите може помоћи", каже др Лалех.

Предуго седење утиче и на пробавни систем, јер је успорено "кретање" хране.

"Ако дуго седите, не добијате физичку стимулацију црева. И могу настати проблеми", појашњава др Лалех. Појава мучнина због турбуленције је уобичајена, али и краткотрајна, јер пилоти покушавају да се склоне са турбулентних подручја што је пре могуће, пише Нашонал Џиографик.

Крвни угрушци током лета су веома опасни

Далеко највећи ризик за тело током лета на дугим релацијама је тај ако останемо предуго у ограниченом положају.

"Може доћи до венске тромбозе или крвног угрушка у ногама. Ако крвни угрушак пређе са ногу у плућа, онда настаје проблем опасан по живот", каже Гхарахбагхиан. Знаци венске тромбозе укључују оток, пулсирање или бол у једној нози.

Зато је јако битно да устајемо и ходамо сваких сат времена током лета, подижемо пете док смо на седишту и носимо компресивне чарапе, које побољшавају циркулацију у ногама, саветују лекари.

Аеродроми - места где можемо да се заразимо вирусима

Лекари напомињу да када говоримо о прехладама и путовањима, треба да имамо у виду да су аеродроми прометна места и да често у чекаоницама нема филтера за ваздух. Највероватније ту долази до праве изложености вирусима, те је добро јачати имунитет пре путовања.

image
VV inauguration
banner