Магазин

Ефекат прве ноћи: Зашто не можемо да спавамо кад смо далеко од куће

На путовањима, поред уживања у разгледању града, посети музејима, ручању у локалним ресторанима, често се догоди, да када је време да се одморимо и спавамо, сан једноставно не долази на очи. Путна несаница није необичајена појава и догађа се многима, а главни "кривци" су џет лег и промена средине.
Ефекат прве ноћи: Зашто не можемо да спавамо кад смо далеко од куће© freepik

Када одлазимо на жељене дестинације, обилазак знаменитости се подразумева, а тада желимо да одморимо и што више спавамо. Ипак, догађа се да после целодневних шетњи, завршимо тако што лежимо у кревету и гладамо у плафон хотела - не можемо да заспимо, а ако се то и догоди, сан је "исцепкан" и немиран.

Џет лег дефинитивно утиче на то што је сан поремећен. Настаје као последица летења авионом кроз више часовних зона, а особе које "погоди", често су дезорјентисане, збуњене и не могу да спавају. Стручњаци истичу да дехидратација погоршава симптоме џет лага, па је зато неопходно да смањимо кафу и алкохолна пића и повећамо унос воде, цеђених сокова и чаја када смо на путовању. 

"Ефекат прве ноћи" и промена средине утичу на квалитет сна

Пуно узбуђења, нови град, страни језик, непознате улице, одређена правила која не важе у нашој земљи сад се морају поштовати, гужве у метроу и превозу. Све ове ситуације и нова средина не дају мозгу мира:

"Нашем мозгу није једноставно да спава на непознатим местима. Тада пролази кроз феномен који се назива "ефекат прве ноћи" који подразумева да је мозак као на ноћној стражи. Ово стање изгледа тако да једна половина мозга спава, а друга је будна. У тим сличајевима он стално процењује ново окружење и потенцијалне опасности", каже доктор Мајкл Бреус.

Када путујмо дневни, уобичајени распоред на који смо навикли се значајно мења: "Истраживања показују да једење оброка раније или касније него што то обично радимо нарушава циркадијални ритам, који утиче на то да не можемо да заспимо", каже доктор. Он истиче да не би требало да занемаримо чињеницу, да многи од нас претерују са локалним специјалитетима, који понекад лоше утичу на варење и доводе до саботаже сна.

Правазилажење путне несанице почиње пре самог путовања

Када посећујујемо другу временску зону, најбоље је да унапред припремимо своје тело и ум:

"Најбољи начин је да се синхронизујемо са временском зоном у коју путујемо. Под тим подразумевамо померање времена за спавање сат раније (или касније) недељу дана пре него што одемо. Ова једноставна стратегија ће помоћи да прилагодимо свој ритам на нови распоред", саветује доктор Бреус. 

image