Магазин

Враћате се са одмора често болесни? Ево зашто се то догађа и како можете избећи

Враћамо се у своју дневну рутину након забавног викенда и одједном кашљемо и цури нам нос. Приметимо да кад год напустимо град на неколико дана, после повратка се осећамо лоше. Другим речима, недостаје нам још који дан да се опоравимо. Да ли смо због мини одмора заправо болесни и ако јесмо, који је најбољи начин да избегнемо да нас нешто не "ухвати" следећи пут?
Враћате се са одмора често болесни? Ево зашто се то догађа и како можете избећи© cottonbro studio/pexels

Повратак кући са прехладом је прилично чест и то због изложености разним активностима које обављамо током путовања. Авиони, аеродроми, аутобуси, таксији су простори који путнике доводе у близак контакт са зараженим особама, наводе лекари.

"Контакти са другим путницима су неизбежни. Седите на истим седиштима која се не чисте што повећава вероватноћу да се разболите. Такође, концерти, спортски догађаји и друге активности уобичајена су места на којима можете да се прехладите због великог броја људи у датом простору", каже Лаура Пурди, лекар.

Путовања поремете и спавање, као и исхрану, што нас чини подложнијим прехладама, грипу, стомачним вирусима.

"Прелазак из једне климе у другу је изазов за имуни систем и може га учинити подложнијим инфекцијама", наглашава др Џим Еванс, а пише Јахулајф.

И док може изгледати као да добијемо прехладу сваки пут када се вратимо са путовања, др Еванс каже да би то могло имати више везе са периодом инкубације обичне прехладе и других респираторних вируса. "Вирусни симптоми могу имати спор, подмукао почетак, тако да понекад може потрајати недељу дана или више да бисте приметили да нешто није у реду".

У оваквим сличајевима, нису искључене ни алергије, константни умор

"Понекад локално окружење у које сте 'побегли' да се одморите, изазива  симптоме алергије који изгледају као прехлада", истиче др Весли Лонг.

Такође, можда само осећамо последице умора: "Често када сте на одмору форсирате себе да видите многе знаменитости, места. А када се вратите кући, све престане и поново сте у својој типичној рутини. Ово може  створити умор и осећај исцрпљености након путовања, каже др Пурди.

Шта можемо да урадимо да не долазимо кући "мртви болесни"

Стручњаци се слажу да је важно да водимо рачуна о хигијени руку, те поред сапуна и воде помажу антибактеријске марамице, гелови. Препроучљиво је да носимо маску, посебно у авиону и да имамо свест о људимо који су око нас:

"Обратите пажњу ко стоји поред вас, показују ли знаке болести као што су кашаљ и кијање. Клице су брзе, па се потрудите да се клоните оних који су приметно болесни", саветује Пурди.

Путовања ван шпица и што даље од већих група увек се препоручују ако желимо да избегнемо да се разболимо. Ако посећујете прометне атракције као што су музеји и тематски паркови, покушајте да идете радним даном, предлажу доктори.

Хидратација кључна

Хидратација је важна за опште здравље, а посебно је битна током путовања: "Удвостручите дневни унос, ако летите јер авиони утичу на то да можете да дехидрирате", саветује др Еванс. На путовањима пити увек флаширану воду, саветују лекари, јер у неким земљама вода из славине није безбедна за пиће.

image
VV inauguration
banner