Свет

Представнички дом САД: Јевреји нису убили Исуса

Проширена дефиниција антисемитизма нашла се у најновијем америчком закону
Представнички дом САД: Јевреји нису убили ИсусаGetty © Robert Gauthier / Contributor

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је закон који има за циљ борбу против антисемитизма на америчким универзитетима усред наставка студентских протеста због израелске војне операције у Гази.

Закон о свести о антисемитизму усвојен је са 320 гласова за и 91 против, а међу онима који се противе закону су били 21 републиканац и 70 демократа.

Предлог закона захтева да Министарство образовања САД усвоји широку дефиницију антисемитизма коју користи Међународна алијанса за сећање на холокауст (ИХРА), која описује тај феномен као "одређену перцепцију Јевреја, која се може изразити као мржња према Јеврејима".

Такође садржи листу "савремених примера антисемитизма", које су корисници друштвених медија поделили на мрежи, а међу њима се нашла и републиканска представница Марџори Тејлор Грин.

Међу примерима мржње према Јеврејима који се помињу у документу је "коришћење симбола и слика повезаних са класичним антисемитизмом (нпр. тврдње да су Јевреји убили Исуса или крвна клевета) за карактеризацију Израела или Израелаца".

Марџори Тејлор Грин била је међу посланицима који су гласали против закона. "Антисемитизам је погрешан", навела је она али је додала да неће подржати закон који "може да осуди хришћане за антисемитизам зато што су веровали у Јеванђеље које каже да је Исус предат Ироду да га Јевреји разапну".

Друге антисемитске акције које се помињу у нацрту укључују "оптуживање јеврејских грађана да су лојалнији Израелу... него интересима својих нација", изношење тврдњи "о светској јеврејској завери и/или да Јевреји контролишу медије, економију, владу", као и "поређење савремене израелске политике са политиком нациста".

Од средине априла, студенти протестују на више од 40 универзитета широм САД, захтевајући заустављање насиља у Гази и прекид подршке Вашингтона Израелу.

Демонстрације су у почетку биле мирне, али су избили сукоби на Универзитету Колумбија у Њујорку, УЦЛА и другим факултетима где је полиција ушла да растера скупове. Стотине су ухапшене усред немира.

image