Магазин

Вежбање после срчаног удара - да или не

После преживљавања срчаног удара опасног по живот, пацијенти осете бол, бригу и сасвим је у реду да оклевају око многих ствари. Једна од њих јесте да ли би требало да се више крећу и вежбају? Одговор је потврдан, кажу лекари и наглашавају да је то једна од најбољих ствари коју можемо да урадимо за овај мишић.
Вежбање после срчаног удара - да или не© @ rawpixel.com/freepik

За пацијенте који су доживели срчани удар постоји процес враћања у свакодневницу који треба следити: "Људи треба да вежбају током опоравка од срчаног удара", наглашавају спортски кардиолог др Тамана Сингх и њен колега др Ерик Ван Итерсон.

У првим данима након срчаног удара, добро је померање тела и активирање мишића - посебно на ногама, наглашавају лекари: "Покушајте да устанете и лежерно ходате што је више могуће и пре него што изађете из болнице", саветује др Ван Итерсон.

Када сте код куће, важно је да заузмете разуман приступ томе да будете активни. Постепено претварајте кратке у дуже шетње како се опорављате и осећате јачи.  Фокусирајте се на издржљивост, а не на то колико сте јаки и колико можете да подигнете. Циљ је да користите вежбу као процес лечење, а не да се пењете на планину Килиманџаро, јасни су стручњаци.

"Време које уложите радећи ствари спорије са мањим интензитетом одмах ће вам исплатити када прођет шест месеци или годину дана од срчаног удара", каже др Синг.

Иако је могуће осмислити лични план вежбања, ипак је препоручљиво да се ангажује стручњак, јер њихови програми могу да помогну да се обнови капацитет и снага срца. Опоравак је процес и могуће је да траје неко време. Другим речима, на правом сте путу ако стално напредујете, али не претерујете.

Такође, срчани удар не мора да значи крај вежби високог интензитета. Само имајте на уму да за то је потребно времена", каже др Ван Итерсон.

Вежбање је важно за здравље након срчаног удара, али тренинзи високог интензитета нису нужно кориснији од тренинга умереног интензитета: 

"Усредсредите се на постављање реалних циљева који се награђују, надограђују се једни на друге и помажу да први пут започнете или да се вратите вежбању на безбедан и пријатан начин", појашњава доктор.

Знаци да нисте на добром путу

Физички опоравак од срчаног удара захтева стрпљење, и уколико претерамо са вежбањем, тело ће дати до знања.

Позната бол

Сећате се како сте осетили срчани удар? Можда ћете осетити неке од истих симптома болова у грудима, стезања и нелагодности ако претерујете током процеса опоравка.

Кратак дах

"Ако вам недостаје ваздуха, то је знак да радите више него што би требало. Ефикасан тренинг не мора да вас оставља без даха и значи да идете све док физички не можете да наставите", упозорава др Ван Итерсон, а пише Хелт Кливленд Клиник.

Умор

Вежбање може да вас умори, наравно. Али ако сте исцрпљени након тренинга после преживљеног срчаног удара, то може значити да тражите од свог тела да уради више него што је спремно да поднесе.

Вртоглавице

Ако вам се врти у глави, ово је знак да морате да направите паузу и опустите се: "Важно је да слушате своје тело и обратите пажњу на оно што осећате", упозорава др Ван Итерсон.

image