Магазин

Планета против пластике - данас се обележава Дан планете Земље

Данас се обележава Дан планете Земље, међународна иницијатива којој је главни циљ да се подигне свест о заштити животне средине и очувању планете. На нашој планети живи скоро 8 милијарди људи, а овај празник има за циљ и да нас подсети да бринемо о својoј "кући".
Планета против пластике - данас се обележава Дан планете Земље© Unsplash/Greg Rosenke

Дан планете се обележава 55. пут, а ове године, према наводима међународне организације "Дан планете Земље", главна тема је борба против пластике - "Планета против пластике".

Тако су из ове организације позвали да се до 2040. године светска производња пластике смањи за 60 одсто.

Речи 'животна средина' означавају оно што вас окружује. У случају пластике, постали смо сам производ - она протиче кроз наше вене, лепи се за наше унутрашње органе и носи са собом тешке метале који су познати по томе што изазивају рак и друге болести," рекла је Кејтлин Роџерс, председница организације earthday.org. "Кампања Планета против пластике је позив на борбу, захтев да одмах делујемо како бисмо окончали пошаст пластике и заштитили здравље сваког живог бића на нашој планети."

Дан планете земље ове године ће у Новом Саду бити обележен низом манифестација на више локација, а том приликом биће представљене различите теме из области заштите животне средине, као што су рециклажа, енергетска ефикасност и заштита ваздуха.

На Тргу слободе, али и на другим локацијама, попут платоа Спенса и Променаде, грађани ће моћи да се упознају са могућностима које им Град нуди у смислу мера за повећање енергетске ефикасности њихових објеката или у вези са субвенцијама за бицикле, а биће организован и квиз о екологији за све посетиоце манифестације са вредним наградама.

Дан планете Земље се обележава сваког 22. априла, а први пут је обележен 1970. године у Сједињеним Америчким Државама.

Тада је, у организацији америчког сенатора Гејлорда Нелсона и активисте Дениса Хејса, одржан први Дан планете Земље, у оквиру кога је више од 20 милиона људи изашло на улице САД.

Сенатор Гејлорд Нелсон је идеју за организацију "Дана планете" добио када је видео штету насталу изливањем 11 милиона литара нафте у Пацифички океан, која се десила хаваријом у раду нафтне платформе у близини места Санта Барбара у Калифорнији.

Дан планете Земље се традиционално обележава бројним акцијама широм света, попут скупљања смећа, садње дрвећа, протестних шетњи климатских активиста, одржавања едукационих радионица...

image