Магазин

Да ли је штетно да се туширамо после јела

Вечера, туширање топлом водом и спавање изгледају као идеална рутина. Ипак, то није баш најбоље опција за пробавни систем, јер врућ туш након јела може довести до грчева у стомаку или лошег варење. Са друге стране, хладан туш можда помаже да се сагори више масти из оброка који смо управо појели, али "шокира" оранизам и сужава вене, кажу лекари и напомињу да би за наше тело било најбоље да се купамо пре јела.
Да ли је штетно да се туширамо после јела© freepik

Управо смо појели укусни оброк и сада је време да се опустимо пред сан. Шта би могло да буде привлачније, пре него што се увучемо у кревет од опуштајуће, топле купке? Иако се овај ритуал чини више него примамљивим, заправо се не препоручује. Вечера и одмах после ње туширање тешко "падају" на стомак те могу изазвати грчеве, надимање и појаву горушице. 

Купање топлом водом одмах након јела у телу се стимулише процес који се назива хипертермична акција која подиже телесну температуру за степен или два. Стручњаци кажу да овај купка после оброка "збуњује тело", јер уместо да повеће доток крви у дигестивни тракт, тело заправо доживљава хипертермично дејство изазвано водом. Ова реакција у организму може да успори или прекине варење, те неретко долази до осећаја тромости, непријатног бола у пределу стомака, грчева.

"Када конзумирате оброк, телесна температура се благо повећава и крв се креће ка пробавним органима. Ово помаже телу да правилно вари храну, пружајући му удобност и лакоћу. Али ако се одмах после оброка истуширате, топла вода додатно подиже телесну температуру и "одвраћа" крв од органа за варење, што може створити проблем", каже гастроентеролог Пејтон Бероким за Лив Стронг.

Такође, уколико је вечера била "тешка", на пример јели смо месо са хлебом и кромпирима и одмах после ње се окупали, постоје могућност да ће стомак реаговати тако што ће да се надима, а није искључена и појава горушице.

Хладан туш после оброка боља опција, али не и најбоља

"Туширање хладном водом би снизило телесну температуру и не би "одвраћало" крв од органа за варење. Заправо овако се може убрзати метаболизам, а хладна вода би помогла да сагори више масти из оброка који сте управо појели", објашњава Пејтон Бероким.

Међутим, доктори саветују да ако баш морамо да се окупамо после оброка тада користимо млаку воду,  собне темературе: 

"Хладан туш "шокира" систем и сужава вене које иду ка кожи, док топли туш отвара вене које иду ка кожи. Нека неутрална температура би имала мањи утицај на преусмеравање крвотока", каже докторка Елена Иванина.

Купањем пре јела се избегава "нервозан" стомак

Ипак, ниједна од ове три опције није најсрећније решење и без дилеме, препорука је да се увек купамо пре јела:

"Идеалан почетак дана би био да попијете чашу воде, вежбате, истуширате се, а затим да доручкујете. Иста стратегија важи и за време вечере - планирајте да се истуширате пре него што једете да бисте избегли узнемирени стомак", саветује докторка Елена Иванина.

image