Магазин

Ових 5 навика излуђују друге возаче - да ли их имате и ви

Возачи који свакодневно за воланом проводе велику количину времена вожњу доживљавају као рутинску ствар, па и на своје навике не обраћају толико пажње. Међутим, управо оне говоре о томе колико је неко добар возач.
Ових 5 навика излуђују друге возаче - да ли их имате и ви© Canva / Bilanol

Коришћење мобилног телефона није једина лоша навика коју возачи имају, иако је свакако једна од најзаступљенијих. На списку се налазе и други обрасци понашања за воланом, ништа мање опасни по наш и живот других учесника у саобраћају.  Добра вест је да, ма колико лоших навика у вожњи имали, никада није касно да их се одрекнемо и постанемо бољи и савеснији возачи. Шта је то што друге возаче излуђује у вожњи?

Занемаривање возила у мртвом углу

Свако возило, нарочито она велика, имају такозвани мртви угао - део пута који се налази са бочних страна и који је праткично невидљив у који год ретровизор да погледате. Занемаривање тих мртвих углова за време вожње и престројавање у другу траку без додатне провере преко рамена је дефинитивно најиритантнија појава у саобраћају, која угрожава животе свих који су у том тренутку на путу - и оних који су у вашем возилу, али и оних који се налазе у возилима у другим саобраћајним тракама.

Непоштовање одстојања између возила

Непоштовање прописаног одстојања између возила нашло се на другом месту када је реч о непопуларним навикама возача. Ова појава најчешће је приметна на аутопутевима и магистралама на којима је ограничење брзине нешто веће него у градским условима и међу возачима који су познати по агресивном стилу вожње. Осим што је врло непријатно када се друго возило "гура", ово је и веома опасно јер и најмање кочење аутомобила који се налази испред може довести до саобраћајне незгоде. По Закону одстојање мора бити најмање упола од брзине којом се возила крећу, односно, примера ради, 65 метара уколико се аутомобили крећу брзином од 130 километара на час.

Некоришћење показивача праваца приликом престројавања и скретања

Сви знамо оне видео-снимке у којима се возачима БМВ возила замера некоришћење показивача праваца при престројавању у другу траку или скретању, међутим, ова навика својствена је и власницима других аутомобила. Жмигавци су једини начин да другим учесницима у саобраћају покажете шта вам је на уму и у ком правцу желите да се крећете, а самим тим и једини начин да они своје кретање прилагоде околностима. Зато је посебно важно да се показивачи правца користе приликом сваке промене смера кретања, било у условима градске вожње, било при кретању аутопутем, преноси портал Стар Драјверс.

Пролазак кроз црвено светло на семафору

Пролазак кроз црвено светло на семафору се, пре свега, сматра озбиљним угрожавањем безбедности свих учесника у саобраћају. И са разлогом се сматра насилничком вожњом која је кажњива законом. Међутим, није се ова навика само због тога нашла на овом списку - још један разлог лежи у томе што се на тај начин новопеченим возачима, који су још увек несигурни у сопствену вожњу, пружа лош пример, али и "утерује страх у кости". Због тога, ма колико негде журили, никада немојте пролазити кроз црвено светло на семафору, већ се постарајте да кренете на време и у саобраћају будете безбедан учесник и позитиван пример.

Вожња левом, претицајном траком

Лева трака се, по Закону о безбедности саобраћаја, сматра претицајном траком, али многи возачи ово правило занемарују и сматрају да је у реду да њоме возе максималном дозвољеном брзином на тој деоници. Међутим, то је погрешно, јер нико нема право да успорава друге учеснике у саобраћају. Другим речима, након претицања потребно престројити се у десну траку. Још једна појава која се везује за вожњу претицајном траком јесте аблендовање, односно блицање, којим возач из аутомобила који је иза покушава да сигнализира другом возилу да се склони из леве траке. Ово се сматра некултуром, а уместо тога треба користити леви жмигавац. 

image