Магазин

Ожалошћена шимпанза се месецима не одваја од мртвог младунчета

Наталија, шимпанза из зоолошког врта Биопарк у Валенсији у Шпанији, се последња три месеца не раздваја од тела свог младунчета, које је угинуло само неколико дана након што се родило. Многи се питају зашто особље не уклони тело, али су објаснили да постоји један добар разлог.
Ожалошћена шимпанза се месецима не одваја од мртвог младунчетаGetty © VCG/VCG

Већина људи жели да посматра шимпанзе јер су живахне, али посетиоце овог зоолошког врта дочекује несвакидашњи призор - женка шимпанза која месецима мирује и са собом носи непомично тело свог младунчета. Испрва су многи збуњени овим тужним призором, али постоји објашњење зашто је тело још увек са мајком. 

"Ово је понашање раније уочено код шимпанза, не само у зоолошким вртовима, већ и у дивљини", рекао је за агенцију "Ројтерс" Мигел Касарес, директор Биопарка.

Попут људи, шимпанзе некад жале за смрћу ближњих. Међутим, необично је то да је процес тако интензиван и тако дуг, али Касарес наглашава да се ипак мора прихватити и поштовати (као и код људи).

"Наши посетиоци, који се испрва прилично шокирају призором мртвог младунца, схвате чим им објаснимо зашто смо је оставили и зашто је држимо на посматрању."

"Смртност код ове врсте је веома висока. Наталија је изгубила још једно младунче 2018. године," рекао је технички директор Биопарка у Валенсији, Лолес Карбонел. Описао је Наталијину ситуацију као срцепарајућу, наглашавајући важност групних веза и кохезије у њиховој врсти. Сви чланови групе су погођени овим трагичним догађајем.

"Мало по мало, Наталија прихвата реалност и губитак, иако може проћи доста времена пре него што преболи младунца," рекао је он.

Шимпанзе су међу најугроженијим приматима у Африци, где је дивља популација од 100.000 до 200.000 јединки угрожена ловом, губитком станишта и болестима.

image