Свет

Први случај у историји: Мушкарац из Калифорније оптужен за кријумчарење гасова стаклене баште

Ово је први пут да Министарство правде гони некога за илегални увоз гасова стаклене баште и неће бити последњи, поручила је тужитељка
Први случај у историји: Мушкарац из Калифорније оптужен за кријумчарење гасова стаклене баштеGetty © Education Images / Contributor

Америчке власти оптужиле су мушкарца из Калифорније за кријумчарење гасова стаклене баште из Мексика у САД у покушају да их прода. 

Тужба против Мајкла Харта из Сан Дијега прва је у историји САД повезана са Америчким актом о иновацијама и производњи из 2020. Харт је оптужен да је кријумчарио хлорофлуороугљеник, гас стаклене баште, који се користи у фрижидерима и расхладним уређајима.

Хлорофлуороугљеници, наводе америчко Министарство правде и Агенција за заштиту животне средине, имају "висок потенцијал глобалног загревања", већи и од потенцијала загревања угљен-диоксида.

Министарство правде наводи да је Харт купио расхладна средства у Мексику и прокријумчарио их у САД у свом возилу, "сакривена испод церада и алата". Потом је преко интернета продавао гас.

Поред гасова стаклене баште, Харт је оптужен за увоз ХЦФЦ 22, супстанце која оштећује озонски омотач и коју је сада незаконито увозити.

Харт се изјаснио да није крив за оптужбе за заверу, незаконит увоз и продају робе.

"Ово је први пут да Министарство правде гони некога за илегални увоз гасова стаклене баште и неће бити последњи", рекла је америчка тужитељка Тара Макгарт.

image
VV inauguration
banner