Магазин

И колачићи имају свој рођендан

Међународни дан колачића прославља се 4. децембра, и управо зато је овај хладни и тмурни викенд идеално време за припрему слатких залогаја
И колачићи имају свој рођендан© unsplash /Vyshnavi Bisani

Ови слатки, малени залогаји који у сваки дом уносе радост и празничну атмосферу заправо имају дугу историју, будући да су се први колачићи припремали у давном седмом веку наше ере, када су Персијанци од шећерне трске, коју су узгајали, правили прве слатке "лепињице". Сеобе народа и ратови који су се водили донели су шећер на подручје Европе, а затим, до краја 14. века, Европљани су спознали све чари овог једноставног, а тако укусног слаткиша. Са миграцијом Европљана у Америку, поред шећера који су носили са собом, донет је и први рецепт, па су тако колачићи покорили и овај континент, и постали један од омиљених слаткиша широм света.

Међународни дан колачића настао је сасвим спонтано, када је 1987. године Мет Нејдер из "Блу чип куки" компаније дошао на идеју да овом ванвременском слаткишу ода почаст:

"Као што постоји Међународни дан државних секретара, требало би да постоји и Међународни дан колачића. Биће забавно"!

Ако се сећате цртаног филма "Улица Сезам", сигурно се сећате и плавог Куки монстера, који је био велики љубитељ свега што је имало везе са колачићима. Поједини детаљи везани за овај празник могу се пронаћи у "Речнику Улице Сезам", који је објављен 1980. године, а од тада сваки 4. децембар широм света мирише на слатке колачиће, у чијој припреми људи масовно уживају, окупљајући породицу и пријатеље како би поделили забаву и лепе тренутке.

Било да волите колачиће са чоколадом, бадемима или на пример циметом, једно је сигурно, уживаћете у њиховој припреми, а кућа ће замирисати на празнике и несумњиво вас подсетити на детињство и новогодишњу чаролију која је пред нама. У наставку, можете наћи и рецепт за ову посластицу.

image