Магазин

Популарна фитнес полемика: трчање или брзи ход за мршављење

Обе кардио вежбе имају своје предности и мане - најважније је да их прилагодимо себи
Популарна фитнес полемика: трчање или брзи ход за мршављење© Unsplash/sporlab

Знамо да трчање помаже у скидању масних наслага, али у последње време, многи се опредељују за брзи ход. Како да одредимо која врста кардио вежби нам више одговара, колико имамо користи од брзог хода?

Било која рекреација којој се посветимо доприноси здрављу и бољем изгледу, поготово на дуже стазе. Пре него што почнемо тренинг, важно је да знамо да ће свако тело другачије реаговати на одређене режиме. Лични програм морамо ускладити према ономе што нам даје најбоље резултате, али и по ономе што нам прија.

Обе врсте кардио тренинга су значајне за јачање мишића и бољи протоку крви, такође побољшавају кондицију и расположење. Једна од главних разлика је брзина постизања жељених резултата. Трчање троши више калорија за мање времена, што звучи као бољи избор за оне који желе брзо да се реше вишка килограма.

Међутим, ако желимо брзе резултате морамо бити обазриви. Одлажење у екстреме у свету спорта није препоручено, иако на почетку може да делује примамљиво.

Када нисмо у тренингу, или када нам тело није добро загрејано, ризик од повреде или упала тетива приликом трчања је много већи, а време које је потребно да зацеле је дуже (него као код брзог ходања). Такође, напор и стрес од интензивног тренинга, на који тело није навикнуто, може да доведе до физичког и менталног премора, па самим тим и одустајања. 

Ако сте пажљиви, слушате сигнале које вам тело шаље и уживате у трчању, можете да наставите рутину која вам одговара.

За разлику од трчања, брзи ход може да ради свако, без обзира на искуство и кондицију. Мања је вероватноћа да ћете се повредити, а ако до тога дође, није потребно много времена за опоравак. Брзи ход је савршен увод у тренинг и успостављање здравих навика. Након неког времена, можете да подигнете темпо и комбинујете га са лаганим трчањем у интервалима. Ако вам овакав ритам више одговара и осећате се спремно, можете потпуно да се посветите трчању.

Главно је да знамо да је брзи ход увек добра и безбеднија опција, али са мање задовољавајућом брзином резултата. Трчање брже скида масне наслаге, али без обазривости може да доведе до повреда које могу одузети време и мотивацију.

Уз све наведено, треба имати у виду да брзи ход мора да има јасно одређен темпо, може вам се учинити да ходате брзо, али можда није тако, па ефекат нећете видети.

За који год режим да се определимо, најважније је да не претерујемо са интензитетом и временом тренинга. Осим физичког, добра рутина и тренинг у коме уживамо значајно утиче и на наше ментално здравље. Важно је имати добар став и мотивацију када задамо себи циљ, али је потребан и опрез, поготово када је у питању наше тело. 

image