Магазин

Осам највећих митова о старењу

Старост је специфично доба које доноси одлазак у пензију, одраслу децу, али и болести које у млађим годинама нису биле присутне. Митови који људи годинама понављају а тичу се тога шта се у старости сме или не сме, шта доноси а шта односи, свакако су у новом миленијуму изложени рушењу
Осам највећих митова о старењу© freepik/pressfoto

Старење је инспирисало Џонаса Петерсона да направи серију фотографија под називом "Младост се троши на младе", која је привукла је велику пажњу на друштвеним медијима. Још једном су се људи пред фотографијама нашли са питањем - шта нам то старост доноси?

Сви имамо мишљење о томе шта ће старење значити за нас и године које долазе. И поред неизбежних промена које се дешавају у телу и уму како старимо, неправедно је претпоставити да се квалитет или вредност живота смањује сваке године. Ово су најчешћи митови о старењу:

Многи верују да је депресија и усамљеност нормална са старењем

Чињеница је да неки људи падају у стање депресије, анксиозности и туге како долазе у старије доба, али ова осећања нису саставни део процеса старења, односно не подразумевају се. Управо супротно, старење доноси многе бенефите - дугогодишње везе са пријатељима и фамилијом, као и цео живот пун сећања који се са њима дели. У прилог томе су и резултати истраживања који показују да старији људи ређе улазе у депресивна стања него млађе особе. Депресија је уобичајено и потенцијално опасна промена расположења, али постоје третмани који су делотворни код већине људи. Чак иако дође до депресије, подршка пријатеља и породице, срећна сећања, помоћи ће им да поврате радост.

Старијим људима потребно је мање сна

Старијим особама треба мање сна него млађим одраслим особама - али само 30 до 60 минута мање. Старији људи имају  потребу за сном око 7 сати током ноћи, као и млађи људу. Једина разлика је у томе што раније лежу увече, па у складу са тим, раније устају. Недовољно сна утиче на комплетан квалитет живота, па ако несаница утиче на ваше здравље или вашу способност да уживате у животу, обавезно о томе обавестите свог лекара.

Старије особе теже уче нове ствари

Подједнака је способност учења нових ствари, код старијих особа, као и код било кога другачијег узраста. Старији људи могу да уче, напредују, стварају нова сећања или једноставно побољшају своје способности у многим областима. Потрага за новим пријатељима и новим друштвеним ангажманима, као што је курс плеса или књижевни клуб, помоћи ће активности мозга и повећати капацитет когнитивног здравља. Одржавање ума активним и рад на учењу нових вештина приликом старења, помаже вам да изградите "когнитивну резерву", која омогућава мозгу да се лакше прилагођава променама. Размислите о новом хобију, како бисте стимулисали свој мозак и унели радост у свакодневну рутину.

Неизбежно је да ће се код старих људи развити деменција

Деменција такође није саставни део старења. Иако ризик од њеног развоја расте старењем, постоје људи који дочекају своје деведесете године без икаквих симптома које карактерише деменција.

Старије особе би требало да избегавају вежбање како се не би повредиле

Забуна је да би требало обуставити физичке активбности у каснијим годинама, јер ћете заправо много више добити ако укључите физичку активност. Неактивност је у великом броју крива што стари људи у неком тренутку не могу више да обављају свакодневне ствари и брину  о себи. Скоро свако, без обзира на године, може да се бави неком физичком активношћу. Не само да ћете побољшати физичко и ментално здравље, већ ћете у каснијем добу задржати самосталност, а управо виталност коју стекнете вежбањем, ће вам помоћи да се сами бринете о себи. 

Уколико неко у вашој породици има Алцхајмер, имаћете га и ви

Истина је да ће само 1 посто особа добити ову болест наслеђем. Чак једна од три особе старије од 85 година, добије Алцхајмер, независно од породичне историје. Усвајање здравих навика смањује ризик опадања когнитивних функција. Не можете знати како ће гени које сте наследити реаговати, али зато преузмите одговорност за своје здравствено стање редовним вежбама, контролишите висок притисак и оставите цигарете. 

Само жене имају ризик да оболе од остеопорозе

Остеопороза је стање током ког кости постепено слабе. Иако је остеопороза заступљенија међу женама, постоји и код мушкараца и често је недијагностикована, а 1 од 5 мушкараца старости преко 50 година, имаће неки прелом кости који је повезан са остеопорозом. Већ у периоду између 65-70 године, оба пола имају једнак губитак коштане масе. Узроци настанка су код оба пола једнаки: наслеђе, недовољно калцијума и Д витамина и мањак вежби. "Лом костију је повезан са већим ризиком од смртног случаја код старијих особа. Када мушкарци поломе кук, шанса да ће премунити у року од две године, дупло је већа него код жена", сматра доктор геријатрије Никол Дидик, професор медицинског факултета у Онтарију у Канади.  

У старијим годинама, сексуална жеља престаје

"Ми имамо стереотипе да су старије особе слатка асексуална створења, а заправо већина старијих људи има једнако здраве сексуалне навике као и млађе особе", објашњава др Никол Дидик. Супротно општим веровањима, 2 од 3 особе између 65 и 80 година су заинтересоване за сексуалне односе. Иако имају неке физиолошке проблеме који се јављају код оба пола са старењем, уколико желе, постоје начини да старије особе имају нормалан сексуални живот. 

Можда је време да се старости приђе на исти начин као пубертету, менопаузи или кризи средњих година: само још једна фаза на животном путу у којој треба уживати. Као и свака фаза и ова има своје чари: мање обавеза, више слободног времена које можете искористити како ви желите, а можда и за потпуно нове навике које ћете осмислити сами за себе.

image