Свет

Смењена Ева Каили

ЕП ће наставити да сарађује са националним органима за спровођење закона и правосудним органима, навела је Роберта Метсола
Смењена Ева Каили© European Parliament via AP

Председница Европског парламента (ЕП) Роберта Метсола саопштила је да грчка политичарка Ева Каили више није потпредседница овог тела, а након што је постала једна од осумњичених у истрази о прању новца и корупцији.

Метсола је појаснила да ова одлука одмах ступа на снагу, као и да ће ЕП наставити да сарађује са националним органима за спровођење закона и правосудним органима.

У саопштењу ЕП наводи се да је одлука о смени усвојена са 625 гласова за, једним против, док су две особе биле уздржане.

Подсетимо, белгијско тужилаштво подигло је оптужнице против четири особе због сумње да су примали новац и поклоне како би утицали на одлуке Европског парламента у корист једне заливске државе. Извор наводи да се у правним документима, у случају могуће корпуције, помињу Катар и Мароко.

Каили је данас негирала да је примила новац од Катара, а један од њених адвоката рекао је да она нема никакве везе са финансирањем из Катара и да "није предузела никакву комерцијалну активност у свом животу".

Велика истрага одвија се док је Катар у центру пажње као домаћин Светског првенства у фудбалу. Истражитељи сумњају да су исплате биле део ширег настојања земље да улепша свој имиџ усред оптужби да не поштује људска и права радника, јавио је "Блумберг".

Грчка управа за борбу против прања новца наредила је замрзавање целокупне личне имовине грчке политичарке, као и њеног супруга и породице, рекао је раније извор.

Тужиоци су 9. децембра у Бриселу у оквиру истраге претресли 16 кућа, а до сада је заплењено најмање 750.000 евра. Прекујче је саопштено да су две особе пуштене на слободу, али није прецизирано о којим осумњиченима је реч.

image
VV inauguration
banner